jan 14, 2021
5 Views
0 0

Megszavazták Trump elmozdítását

Written by

Az ügy a Szenátus elé kerül, amely csak január 19-én ül össze, vagyis egy nappal azelőtt, hogy Trump mandátuma megszűnne. A demokraták azt akarják elérni, hogy Trump ne lehessen többet elnök.

232-197 arányban szavazta meg a washingtoni szövetségi képviselőház a határozatot Donald Trump alkotmányos elmozdításáról, az úgynevezett impeachmentről.

A múlt heti ostrom miatt megerősítették a Capitolium védelmét, így miközben a képviselők az eljárásról vitatkoztak, az épületben a Nemzeti Gárda tagjai járőröztek.

A most elfogadott dokumentum szövege szerint Donald Trump a hívei január 6-i tüntetésén lázadást szított, folyamatos veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, a demokráciára, illetve az alkotmányra, és amit tett, teljes összeférhetetlenségben áll a kormányzás és a jogállamiság alapelveivel.

A demokraták kezdeményezését tíz republikánus képviselő is megszavazta.

Az ügy a Szenátus elé kerül, amely a tervek szerit már január 19-én összeül, vagyis egy nappal azelőtt, hogy Trump mandátuma megszűnne. A szenátusnak kétharmados többséggel kell döntenie Trump leváltásáról. Sajtóhírek szerint az elnök elmozdításáról csak 20-a vagyis Biden beiktatása után szavaznak. A demokraták azt akarják elérni, hogy Trump ne lehessen soha többet elnök.

Mivel a személyes fiókját a ia Twitter végleg felfüggesztette, a távozó elnök a Fehér Ház hivatalos csatornáján állt a nyilvánosság elé. A közösségi média tulajdonosa Trump elhallgattatását helyes, de egyben veszélyes lépésnek nevezte.

A távozó elnök beírta magát a történelembe. Ő az első vezető, akivel szemben másodszorra is megindítják az alkotmányos vádeljárást.

Trump ellen még 2019-ben indult már egy impeachment, mivel a demokraták szerint visszaélt az elnöki hatalommal, amikor katonai támogatásokért cserébe Joe Bidenről és fiáról szóló terhelő bizonyítékokat várt el az ukrán elnöktől. A szenátus azonban 2020 februárjában fölmentette az elnököt a vádak alól.

Hír TV

hirtv.hu/hirtvkulfold/megszavaztak-trump-elmozditasat-2515010?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?