ápr 27, 2021
10 Views
0 0

Megszavazták: közel ezermilliárdos juttatás az egyetemi közhasznú alapítványoknak

Written by

Megszavazták: közel ezermilliárdos juttatás az egyetemi közhasznú alapítványoknak

Megszavazták az egyetemi alapítványok közel ezer milliárdos vagyonjuttatását – a kormány részéről nagy fejlesztésekről, “aranyévekről” beszélnek, az ellenzék tiltakozik a “kiszervezés” ellen, és “merényletet” emlegetnek.

Ezer milliárdos vagyonjuttatást szavazott meg ma a parlament: 134 igen, 59 nem szavazattal elfogadták az óriási politikai vihart kavaró, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok létrehozását, illetve több felsőoktatási intézmény alapítványi formába történő átalakítását. A szavazást többször megakasztotta, hogy egyes kormánypárti és ellenzéki politikusok szavazógépével probléma akadt, ezért rövid technikai szünetet kellett elrendelni, egy szavazást pedig meg is kellett ismételni.

A mai – részben sarkalatos, kétharmados parlamenti döntések az egyetemi modellváltással összefüggésben a következő egyetemi – és például a Petőfi Irodalmi Múzeum közhasznú alapítványa, illetve a Hauszmann Alapítvány és más intézmények – közhasznú alapítványairól szólnak: a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványról, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványról, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Debreceni Egyetem, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványról, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány és a Semmelweis Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítványról, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány és a Dunaújvárosi Egyetem, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványról, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány és az Óbudai Egyetem, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványról, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány és a Tokaj-Hegyalja Egyetem, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítványról, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem, s Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítványról, a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány és a Budapesti Gazdasági Egyetem részére történt vagyonjuttatásról, valamint az Eszterházy Károly Egyetem fenntartói jogának az Egri Főegyházmegye részére történő átadásáról és az ehhez kapcsolódó vagyonjuttatásról. Emellett a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítványról, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány és a Magyar Táncművészeti Egyetem, és a Testnevelési Egyetemért Alapítványról, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány és a Testnevelési Egyetem részére történő vagyonjuttatásról.

Melyik egyetem milyen vagyont kap? – fél stadion feletti rendelkezés, mozi, üres telek

A Semmelweis Egyetem esetében például – hogy a világ legjobb 100 egyeteme, illetve Európa 5 legkiválóbb gyógyító egyeteme közé kerüljön, a szükséges fejlesztések érdekében – az intézményt fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány a Corvinus Egyetemhez hasonlóan állami részvénypakettet kap, a Richter Gedeon Nyrt. 9 777 658 db “C” sorozatú részvényét, ez közel 90 milliárd forintot jelent. Hasonlóan részvénypakettet kap Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány. A közelmúltban alapított Tokaj-Hegyalja Egyetem alapítványa pedig a Grand Tokaj Zrt. 400 694 darab „A” sorozatú részvényét.

Míg a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány például egy üres terület vagyonkezelői jogát, az egyetem Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepét, és a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. üzletrészének a felét birtokolhatja.

A pécsi és a szegedi tudományegyetemek alapítványai tulajdonába üdülőket, garázsokat, irodát kapnak – valamennyien kapnak kollégiumokat, oktatási épületeket – de a pécsi Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány TV- és rádióadót is. De a szegedi egyetemhez kerülnek a Lézerkutató Intézet tulajdonosának, az ELI-HU N kft állami tulajdonú üzletrészei, a pécsi egyetemhez pedig a PTE Politechnika Kutató, Fejlesztő és Tervező, továbbá a Pécsi Tudásközpont is.

Az Óbudai Egyetem Rudolf Kálmán alapítványának (a magyar származású matematikust, elektromérnököt 2009-ben Barack Obama amerikai elnök is kitüntetette) mindössze néhány üres telket juttatnak, míg a Táncművészeti, a dunaújvárosi, illetve a Testnevelési Egyetem alapítványai a fenntartói jogokon kívül nem kapnak külön vagyontárgyakat.

Mi, az ellenzék pártjai, egységesen tiltakozunk, “merénylet”…

„Mi, az ellenzék pártjai, egységesen és közösen elutasítjuk a jelenlegi hatalom, a Fidesz hatalomátmentési kísérletét, amit a felsőoktatásban akar végrehajtani. Ez a törvény, amit beterjesztettek, nem a felsőoktatás érdekét szolgálja, nem a színvonal emelését, hanem kizárólag a jelenlegi hatalom átmentését” – jelentette ki Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok közös sajtótájékoztatóján a parlament előtt – április 9-én, amikor a kormány javaslatait tárgyalni kezdte a parlament. Az ellenzék szerint “a magyar egyetemi világ kiszervezése ezért merénylet minden magyar polgár jóléte és szabadsága ellen”. De azért is tiltakoznak – ezt azóta folyamatosan hangoztatják – hogy ezekre a juttatásokra “akarja rátenni a kezét a Fidesz a kuratóriumokon keresztül annak érdekében, hogy aztán ezt a pénzt közbeszerzések nélkül osztogathassák szét”. Azt is tendszeresen elmondják, hogy a Fidesz “a választási vereségre készül”, ezért a vagyonelemek “kiszervezése”.

Kormány: “aranyévek” jönnek

A kormány részéről ezt határozottan visszautasítják, azzal, hogy az egyetemek jövője Magyarország jövője, ezért a következő évek egyik legfontosabb nemzetépítési programja az egyetemek megújítása. De a parlamenti vitákban azt is hangsúlyozták, hogy az alapítványok a mindenkori kormányzattól szervezeti, vagyoni és működési szempontból egyaránt függetlenek. A modellváltással kapcsolatos javaslatok célja, hogy a felsőoktatásban a hazai tudás és innováció tehetségbázisán a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer alakuljon ki.

Orbán Viktor miniszterelnök, de Palkovics László innovációs miniszter is aranyévekről beszél a felsőoktatás fejlesztése esetében, hiszen a tervek szerint 1500 milliárdot fordítanak a felsőoktatásra – az uniós helyreállítási alap forrásaiból.

Orbán Viktor megválaszolta az azonnali kérdédek órájában…

A kormány egy másik, nagycsütörtökön benyújtott törvényjavaslata pedig úgy módosítaná a részletszabályokat, hogy a felsőoktatási intézmények modellváltásának sikeres végrehajtásához szükséges vagyonjuttatásra vonatkozóan, hogy az állam felsőoktatási intézményekkel is köthessenek vagyonkezelési szerződést állami tulajdonú földterületekre és erdőkre.

Erről tegnap Schmuck Erzsébet (LMP) kérdezte a miniszterelnököt, hogy “legalább ezermilliárd forintos közvagyont akarnak pénzért kiárusítani”, a nemzet még megmaradt vagyonát különböző alapítványok 2022-től megkapják, “és bármit csinálhatnak a vagyonnal”, akkor is, ha önöket a választók 2022-ben leváltják a választásokon. A jövő nemzedékek érdekeire hivatkoznak, amikor több ezer hektár termőföldet és erdőt akarnak eltulajdonítani – állította az LMP-s politikus. Erre Orbán Viktor azzal reagált: “a jövő nemzedékének alapítványát az önök szövetségesei privatizálták. Önök adták el a közvagyonból. Olyan példát hoz negatívként, amikor önök adták el a közvagyont, mi pedig visszaszereztük.” A földvagyon nem tud átmenni alapítványi tulajdonba – mondta Orbán Viktor, ezt tévedésnek titulálta és arra kérte az LMP-s képviselőt, hogy mielőtt bármit kérdez tőle, előtte tájékozódjon. Amikor pedig az LMP képviselő azzal folytatta, hogy a kuratóriumba „fideszes pártkatonákat ültetnek és ha valaki kiesik, újabb fideszes pártkatonákat ültetnek oda”, és “ha valaki privatizál, legalább kap érte pénzt, de önök ingyen akarják odaadni egy pártalapítványnak”, Orbán Viktor azt válaszolta: “Kínosan érzem magam, mert képviselő asszony folyamatosan téved. Ön félreértésben van, a kormány nem adja az állami egyetemet magántulajdonba. A vagyon pedig csak közcélra, oktatási tevékenységre fordítható”. A miniszterelnök azt mondta, hogy 2010-ben el kellett hogy menjen Moszkvába, mert “az LMP mostani szövetségesei” kijátszották a törvényt és a MOL 25 százalékos részét vissza kellett szerezni, hogy közvagyon legyen. “Most nem privatizálunk, hanem befektetünk a magyar egyetemekbe” – jelentette ki Orbán Viktor, mire nagy tapsot kapott a kormánypárti padsorokból.

Az ellenzék azt is sérelmezi, hogy egy másik törvénymódosítás értelmében hivatalban lévő polgármesterek is bekerülhetnek a fenntartó alapítványi kuratóriumba, felügyelőbizottságokba, például a kecskeméti fideszes, vagy a miskolci ellenzéki polgármester. A kurátorokat a jelenlegi kormány nevezi ki, de a kormányzat által nem visszahívhatóak.

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210427-megszavaztak-kozel-ezermilliardos-juttatas-az-egyetemi-kozhasznu-alapitvanyoknak

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?