márc 31, 2021
1 Views
0 0

Mégsem oltják be soron kívül a szoptatós kismamákat

Written by

A várandósokat továbbra is oltják.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Mégsem oltják be soron kívül a szoptatós kismamákat – ez derül ki az RTL Híradóhoz eljutott tiszti főorvosi levélből. Ebben az is szerepel, hogy kizárólag a várandósok kerültek előrébb az oltási sorrendben.

Mindezt az RTL-nek szerdán több háziorvos is megerősítette. A várandósoknak regisztráció után a háziorvosukkal kell egyeztetniük, ők vagy a rendelőkben, vagy a kijelölt oltópontokon kapnak oltást.

Szombattól kérhették a várandósok mellett a szoptató kismamák az oltást soron kívül. A Semmelweis Egyetem és a Rókus-kórház oltópontjainál aznap már hosszú sorok kígyóztak. Több hír szerint olyanokat is beoltottak, akik nem tudták igazolni, hogy nemrég szültek. Ezután Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azt kérte, hogy az oltáshoz vigyék magukkal az érintettek a várandósgondozási kiskönyvüket sem.

Kedden az Országos Kőrházi Főigazgatóság közzétett egy igazolásmintát is a szoptatósok számára, de az rövid időn belül eltűnt a honlapjukról.

hvg.hu/itthon/20210331_oltas_soron_kivul_szoptatos_kismama#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?