okt 29, 2020
28 Views
0 0

Meglepő felfedezés az ismert üstökös belsejéről

Written by

A felszín alatt fekvő, őskori jeget tárt fel a Rosetta-misszió Philae leszállóegysége a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belsejében. A kutatók szerint egy 4,5 milliárd éves anyaghoz jutott így hozzá, amely nem volt kitéve örök idők óta a világűr hatásainak – írta a távirati iroda az APA osztrák hírügynökség nyomán. A Rosetta űrszonda két éve kering a 67P/Csurjumov-Geraszimenko körül, és vizsgálja az üstököst. A leszállóegység az üstökös egy sötét szakadékában rekedt, ahol csak a Rosetta által készített felvételek kiértékelésekor, 22 hónappal később fedezték fel.

A landolás idején a jég nagy része árnyékban volt, a hónapokkal később készített képeken azonban fényesen ragyog. Az Európai Űrügynökség elemzése – a műszerek képeinek és adatainak révén – megerősítette, hogy a világos régió 3,5 négyzetméternyi területű vízjég, amelyet a Philae tárt fel, és hogy ez az ősi, több milliárd éves, jégből és porból álló keverék szokatlanul lágy.

Az Európai Űrügynökség szondája 2 évig keringett a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökös körül, egy osztrák filmes csodás filmetűdöt készített a fotókból.

index.hu/techtud/2020/10/29/rosetta_philae_vizjeg/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?