márc 28, 2021
7 Views
0 0

Megkomponált forradalom – Gulyás Márton nehezen ereszti vasökléből a megvezetett SZFE-s hallgatókat

Written by

Megkomponált forradalom – Gulyás Márton nehezen ereszti vasökléből a megvezetett SZFE-s hallgatókat

Összecsaptak a hullámok a kormánydöntési tüntiket menedzselő Gulyás Márton és az egyetemi átalakítás ellen ódzkodó SZFE-s hallgatók között. A héten Gulyás Márton kotyogta ki a Facebookon egyértelmű célzattal, hogy készített egy dokumentumfilmet a FreeSZFE mozgalomról, amelyet Partizán című Youtube-csatornáján akart bemutatni, a hallgatók azonban – legalábbis egyelőre – a személyiségi jogokra hivatkozva elálltak annak közölhetőségétől. Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának egykori elnöke töredelmes Facebook-vallomásban vállalt villámhárító szerepet, írásából azonban kiderült: Gulyás Márton nem minden hátsó szándék nélkül lihegett annyira az SZFE-s hallgatók nyakában…

Azért nem zavarta fel túlzottan az állóvizet a facebookos bejelentés a héten, hogy a Gulyás Márton baloldali politikai aktivistához köthető Partizán műsorfolyam mégsem mutatja be a nagyközönség számára a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak ellenállását bemutató Hülye fiatalság című dokumentumfilmet. Mint ismert, a FreeSZFE mozgalom az egyetem átalakítása ellen szerveződött eredetileg, ami teljesen rendben is van, függetlenül attól, hogy az intézmény hallgatói mennyire is vannak tisztában a finanszírozás problémáival, és mennyire látják át az alapítványi rendszer adta lehetőségüket. A meggyőzhetetlennek bizonyuló hallgatók a „gonosz Orbány” hatalomátvételét vélték felfedezni a rendszerszintű átalakításban, és így kaphatott egyre inkább politikai színezetet a mozgalom, és mint az alábbiakból is kiderül, voltak, akik igyekeztek és igyekeznek a fiatalok hátán, vagy azokat gyalogként felhasználva belovagolni a hatalomba.

Balos felforgató kontra személyiségi jogok

Mielőtt azonban kitérnénk arra, hogyan is próbáltak egyesek politikai tőkét kovácsolni egy felsőoktatási reformtervből, tisztázzuk mindjárt az elején is, miért nem mutatják be az ominózus dokut. Mint a Partizán közösségi oldalán arról hírt adott, a FreeSZFE mozgalom hozta azt a döntést, hogy nem járulnak hozzá a videó közléséhez. Siettek persze hozzátenni, hogy ez a döntés őket (a Partizánt) semmiben nem kellene, hogy megakadályozza, mert alkotói autonómiájukba belefér, hogy a FreeSZFE kérése ellenére is simán közreadják az alkotást. Ám remélik, mégis lesznek olyan jó fejek, hogy a Partizán nézőire bízzák ezt a roppant súlyos erkölcsi döntést.

A Partizán bejegyzésére a FreeSZFE-s diákok is reagáltak, arra hívva fel Gulyás Márton saját autonómiájába beleszerelmesedett csapatát, hogy mint mozgalomnak, ugyan nincs joguk – mint fogalmaznak – semmilyen művészi alkotást betiltani, ugyanakkor a filmben szereplő magánszemélyeknek igenis van beleszólásuk, hogy részt akarnak-e venni a partizánkodásban, márpedig a szereplők beleegyező nyilatkozatainak jelentős része még hiányzik, a személyiségi jogokat pedig illik éppannyira tiszteletben tartani, mint a Partizán brigádjának alkotói szabadságát.

Előre egyeztetett egyetemfoglalás

A problémás helyzet mélyebb megértését aztán Csernai Mihály szombati Facebook-bejegyzése segítette, aki az egyetem hallgatói önkormányzatának időközben felörlődő egykori elnöke. Nyilatkozatában felidézi, hogy ő kötött még szerződést tavaly augusztusban a Partizán brigádjával a HÖK nevében és vállalva a „joglemondó” nyilatkozatok begyűjtését. Mint fogalmaz,

tettemet az inspirálta, hogy az – akkor még csak tervben lévő – egyetemfoglalás előtt a diáklázadások dokumentálásának fontosságára hívták fel a közösség figyelmét. A Partizánnal való szerződés apropója tehát az volt, hogy ők felajánlották, hogy az ún. akció munkacsoport megalakulásán és ötletelő estjeinek rögzítésén keresztül, egy kiemelt szereplőket követő dokumentumfilmben mutatják be az egyetemfoglalás egy történetét.

És azt hiszem, itt meg is állhatunk egy rövidke pillanatig. Csernai Mihály ugyanis elárulja, hogy az SZFE-s diáklázadásnak komoly forgatókönyve volt, hiszen már augusztusban tervezték, hogy beköltöznek az egyetem épületébe, azaz, ahogy a baloldali forradalmi szakzsargonból ezt már jól ismerjük, „okjupálják”, ahogyan tették ezt az évek alatt különböző politikai tüntetések szabadcsapatai Budapest különböző szegleteivel a Városligettől kezdve az Oktogonig bezárólag. És az is kiderül a volt HÖK-elnök szavaiból, hogy a fiatalság nyakában ott lihegett Gulyás Márton és az ő Partizán műsora. Gulyás Mártonról és köréről pedig közismert, hogy otthonosan mozog a baloldali aknamunkában, a tüntetések szervezésében és lebonyolításában, jogsegélyezésben, hiszen egész hálózat épült ki a hasonló, valójában politikai indíttatású megmozdulások koordinálását és menedzselését segítendő. Az is egyértelmű, hogy Gulyás Márton a kormánybuktatás lehetőségét vélte felfedezni a FreeSZFE mozgalmának tiltakozóhullámában, nyilván ezért tartotta fontosnak dokumentaristaként megörökíteni a lázadást. És bár a koronavírus-járvány elvette a tiltakozások élét, Gulyás Márton azért lazán rádobná a kormánybuktatás forradalmi lángját éltetendő a fiatalokról készült film rőzsecsokrát a parázsra.

A mellékszereplő szomorú monológja

A forradalmi események rendezője tehát Gulyás Márton, Csernai Mihály pedig időközben mellékszereplővé vált a történetben, egy szomorú mellékszállal, amelyben magára vállalja az egész Partizán–FreeSZFE kálvária felelősségét. Monológjában elismeri, hogy nem volt kellő felhatalmazása, rosszul mérte föl helyét és szerepét, hibázott, hogy nem kommunikálta kellően a Partizán stábjának jelenlétét. Amellett ugyanakkor tisztességesen kiáll, hogy a hallgatók személyiségi jogait a kialakult helyzetben is tiszteletben kell tartani. (Csernai Mihály közleménye teljes terjedelmében itt olvasható el.)

Csernai Mihály tehát jót akart, és most sem akarja megbántani sem hallgatótársait, sem a Partizánt. Valójában azonban Gulyás Mártonnak is illenék leírnia, hogy a Partizán sem gátlástalan, és ismeri és tiszteletben tartja a személyiségi jogokat, nem bíz egy ilyen kérdést a Facebook-követőire, mert ez nemcsak felelősséghárítás, de inkorrekt is. Eddigi politikai felforgató tevékenységének fényében természetesen belátható, hogy mindenáron forradalmat akar, és cselekvő partizánja akar lenni a lázadásnak, de a FreeSZFE-s fiatalok helyett talán a közélet más szegmenseiből kellene elvtársakat válogatni, akiket aztán sarkantyúzhat.

Vezetőkép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;}
pestisracok.hu/megkomponalt-forradalom-gulyas-marton-nehezen-ereszti-vasoklebol-a-megvezetett-szfe-s-hallgatokat/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?