ápr 28, 2021
4 Views
0 0

Megkérdeztük: jut-e 1500 milliárd a felsőoktatásra, ha “csak” a 2500 milliárdos uniós részt kérjük?

Written by

Megkérdeztük: jut-e 1500 milliárd a felsőoktatásra, ha “csak” a 2500 milliárdos uniós részt kérjük?

“A kormány elkötelezettsége a vállalt fejlesztések vonatkozásában változatlan. De minden beruházásnál eseti alapon dönt” – írták a Miniszterelnökség részéről az atv.hu kérdésére. Arra is válaszoltak, miért csak a 2511 milliárdos részt kérjük: “Magyarország gazdasági erejénél fogva döntött úgy, hogy csak vissza nem térítendő támogatást vesz igénybe”.

Megkérdeztük: jut-e 1500 milliárd a felsőoktatásra, ha “csak” a 2500 milliárdos uniós részt kérjük?

“A kormány elkötelezettsége a vállalt fejlesztések vonatkozásában változatlan. Ugyanakkor minden beruházásnál eseti alapon dönt a cél és elérhető finanszírozási eszközök tekintetében legkedvezőbb forrás felhasználásáról”  – ezt válaszolták a Miniszterelnökség részéről az atv.hu kérdésére, miszerint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter vasárnapi bejelentése után – a kormány csak a 2500 milliárd vissza nem térítendő támogatásra tart igényt az uniós Helyreállítási Alapból – változik-e a felsőoktatásra tervezett 1500 milliárdos keret, amiről már a miniszterelnök és Palkovics László innovációs miniszter is beszélt

2023-ig még születhet döntés a hitelrészről 

Kérdésünkre ma a Miniszterelnökség sajtóirodája azt is hozzátette: Magyarország gazdasági erejénél fogva döntött úgy, hogy csak vissza nem térítendő támogatást vesz igénybe. A vissza nem térítendő támogatás összege körülbelül 2511 milliárd forint. “A hitelrész felvételéről a későbbiekben is születhet döntés, hiszen a hitelszerződést akár 2023-ig is megköthetik a tagállamok” – írják a válaszukban, hozzátéve: 

Magyarország az elsők között tervezi benyújtani a Helyreállítási Tervet, “amelynek a korábban már egyeztetett tartalmát vizsgáljuk felül. A fő célkitűzések, amelyek a nemzetstratégiai célokat jelentik, azonosak maradnak”

 – hangsúlyozzák. 

“A tervet széles körben – felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, kamarák, civil szervezetek, érdekképviseleti szervek, egyházak, megyei önkormányzatok, önkormányzati szövetségek véleményének kikérésével – egyeztetettük” – válaszolták az atv.hu kérdésére.

A hitelfelvétellel az EU-tagállamok “elenyésző része számol” 

A Miniszterelnökség sajtóirodája részéről küldött válaszban azt is megjegyzik: “a Helyreállítási Alap hitel részének felvételével a tagállamok elenyésző része számol, közülük is leginkább a nehéz finanszírozási helyzetben lévő országok”. 

Ismert: az uniós RRF (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) keretében – a kormány hivatalos számításai alapján – Magyarország számára 3382 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás és 2511 milliárd forintnyi hitelkeret áll rendelkezésre, összesen 5894 milliárd forint. 

Orbán: “előre nézni” 

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádiós interjújában még az Ursula von der Leyen Európai Bizottsági elnökkel az aznapra tervezett találkozója előtt a brüsszeli útjáról és az uniós helyreállítási alapról azt mondta: az itthoni egyeztetés rendjét a jogszabályok rendezik, ezeket a Miniszterelnökség lefolytatta. 

“Nem akarok én ott tárgyalni igazából semmiről, a pénzügyi kérdések rendezettek, három-négy nyitott kérdés van, ezeket a szakértők rendezik” 

– jelentette ki a miniszterelnök péntek reggel, hozzátéve: őt az EU jövőjével kapcsolatos kérdések izgatják.

Hogy például az EU egy mostanihoz hasonló helyzetben lesz-e olyan közös válságkezelési programot, ami most nem volt, hogyan készül az EU egy esetleges későbbi járványhelyzetre. Milyen lesz az EU kapcsolata az új amerikai vezetéssel, lesz-e stratégiai autonómiája az uniónak, vagy ahogy Macron elnök is felvetette, az EU beszorul-e Kína és Amerika közé.

“A vezetésnek is megvan a maga szabályrendszere” – mondta Orbán Viktor azzal illusztrálva ezt, hogy sok embernek van jogosítványa. Neki az oktatója amikor elkezdte tanulni az autóvezetést, azt mondta: soha ne a kerekek elé nézzen, mert akkor rángatni fogja a kormányt és abból lesz a baj, ezért ő előre nézett “hogy aszerint mozgassa a kormányt”. Ezt szeretné most Brüsszelben is tenni. Most Brüsszelbe is azért megy, hogy előre tudjon nézni – mondta Orbán Viktor a brüsszeli útja előtt. 

“Jó találkozó volt” – Ursula von der Leyen twittelte, miről egyeztettek 

Péntek késő este Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke azt tweetelte: a Covid-helyzetről, a gazdasági helyreállítására irányuló erőfeszítésekről és a nemzeti helyreállítási tervről, a zöld átmenet megvalósításáról volt szó a találkozón, valamint a jogállamisági jelentés, globális ügyekről és a Nyugat-Balkánról folytatott megbeszélést Orbán Viktorral. Az Európai Bizottság elnöke azt is kiírta, hogy “jó találkozója” volt a magyar miniszterelnökkel. 

Gulyás Gergely vasárnap nyilatkozta … 

Ami az uniós, Next Generation EU 750 milliárd eurós helyreállítási alapot és az Orbán-Leyen megbeszélést illeti, Gulyás Gergely vasárnap a Kossuth Rádióban közölte, hogy bár nem ez volt a leghosszabban tárgyalt kérdés, de a megbeszélésen szó volt a helyreállítási alapról is. Megerősítette, hogy Magyarország az elsők között nyújtja be tervét, amely az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki – jelentette be a kancelláriaminiszter a Vasárnapi Újságban. 

Azt Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a legtöbb forrást az egészségügyre szánják, a hálapénz megszüntetését tartalmazó új egészségügyi rendszer ugyanis lényegesen többe kerül az országnak, ezért jó lenne, ha annak költségeihez az Európai Bizottság is hozzájárulna az első években. 

Emellett Magyarország fővárosi és vidéki egészségügyi fejlesztéseket is megvalósít, amelyek tovább javíthatják a lakosság ellátását – mondta vasárnap. 

Miért nem él a kormány most a teljes lehetőséggel ? 

Arról, hogy a teljes összeg lehetőségével a kormány azért nem él-e, hogy ne adósítsák el még jobban az országot, vagy a háttérben inkább az állhat, hogy a kormány nem kíván vitába szállni az Európai Bizottsággal a pénz elköltéséről, ezt az elemzést idéztük kedden. ​

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210428-megkerdeztuk-jut-e-e-1500-milliard-a-felsooktatasra-ha-csak-a-2500-milliardos-unios-reszt-kerjuk

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?