ápr 26, 2021
3 Views
0 0

Megjött az AstraZeneca állásfoglalása az Európai Bizottság döntése után

Written by

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, az Európai Unió jogi eljárást indított az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattal szemben a koronavírus elleni oltóanyagának szállításával kapcsolatos késedelmek miatt.

A bizottság azért szánta rá magát a jogi lépés megtételére a tagállamok nevében, mert a brit-svéd vállalat nem adott kellő időben felvilágosítást arról, miért nem tartja magát a koronavírus ellen az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinájának beszerzéséről kötött szerződésekhez.

Az ügy kapcsán a vállalat kiadta hivatalos állásfoglalását, amelynek elején hangsúlyozták, példátlan év tudományos felfedezései, igen összetett tárgyalások és gyártási kihívások után az előrejelzésüknek megfelelően április végéig közel 50 millió adag vakcinát fognak szállítani az európai országokba.

Az AstraZeneca maradéktalanul eleget tett az Európai Bizottsággal kötött előzetes adásvételi szerződésnek, és határozottan fog védekezni a bíróságon. Úgy gondoljuk, hogy minden pereskedés érdemtelen, de üdvözöljük ezt a lehetőséget a vita mielőbbi megoldására

– jelentették ki.

Kiemelték azt is, hogy nagyra értékelik a tagállamok politikai vezetőinek és egészségügyi szakembereinek a munkáját, amely lehetővé tette Európában az oltási kampány elindítását, és elkötelezettek amellett, hogy azt a lehető legnagyobb mértékben segítsék.

Az oltóanyagot nehéz gyártani, ezt bizonyítják az ellátási kihívások, amelyekkel számos vállalat szembesülEurópában és a világ minden táján. Haladunk a technikai kihívások megoldásával, és a kibocsátásunk javul, de az oltóanyag gyártási ciklusa nagyon hosszú, így időre van szükség, hogy ezek a fejlesztések a kész vakcina mennyiségének növekedését eredményezzék – mutattak rá.

Hangsúlyozták, hogy sok munka vár még rájuk az EU-ban és másutt, továbbra is dolgoznak ennek a szörnyű világjárványnak a kezelésén és az oltási programok lebonyolításán.

Az AstraZeneca fontos szerepet játszik ebben, és továbbra is az a szándékunk, hogy ezt tisztességesen és
méltányosan, nyereség nélkül tegyük az EU-ban és az egész világon a világjárvány idején

– húzták alá.

Az EU támogatta a COVAX kezdeményezést a vakcinák alacsony és közepes jövedelműországokba történő egyenlő elosztása érdekében. Az AstraZeneca jelenleg több, mint 100ország vezető szállítója a COVAX-on keresztül, és az eddigi ellátás 97% -át biztosítja. Mindenilyen adag az EU-n kívülről származó vakcinaszérummal került előállításra. Bízunk benne, hogy a lehető legtöbb ember beoltása érdekében konstruktívan együttműködhetünk az Európai Bizottsággal. Éjjel-nappal dolgozó munkatársaink ezreit az a cél motiválja, hogy profit nélkül segíthessünk a világnak; továbbra is szilárdan elkötelezettek amellett, hogy oltóanyagunkat Európa és a világ minden tájára eljuttassuk – zárta a vállalat közleményét.

Címlapkép forrása: Stefano Guidi/Getty Images

www.portfolio.hu/global/20210426/megjott-az-astrazeneca-allasfoglalasa-az-europai-bizottsag-dontese-utan-480400

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?