nov 21, 2020
17 Views
0 0

Megjelent Terdik Szilveszter újabb könyve: A Munkácsi Egyházmegye festészete a XIX. században

Written by

A hazai görögkatolikus művészet kevésbé ismert fejezete a 19. században folyó művészeti tevékenység, noha ekkoriban számos templom és ikonosztázion épült, ráadásul az egyházfők is élénk érdeklődést mutattak a művészeti kérdések iránt. A szerző ezt a hiányt igyekszik pótolni, amikor az utóbbi évtizedben a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán működő kutatási programoknak köszönhetően összegyűjtött és lemásolt, művészettörténeti szempontból értékelhető levéltári forrást dolgozza fel, kiegészítve a még eredeti helyén álló emlékek dokumentálásával.

A kutatómunka számos új eredményt hozott: ismertté vált a máriapócsi kegytemplom ikonosztázának első festője, Csongrádi Péter egri rác festő személyében; több, a mai Görögkatolikus Metropólia területén álló templomunk ikonosztázának pontos készítéstörténetét sikerült feltárni (pl. Aranyosapáti, Buj, Nyírkarász), vagy más települések esetében a mára már elpusztult emlékekre vonatkozó izgalmas adatok bukkantak elő (pl. Hajdúböszörmény, Rudabányácska).

A kötetben megismerhetjük az első egyházmegyei festő, Mankovits Mihály, valamint kortársai, vetélytársai és utódai munkásságát, egészen az utolsó aktív egyházmegyei festő, Vidra Ferdinánd haláláig (1879).

A könyvben számos, ma már az utódállamokban fekvő, de egykor a Hajdúdorogi Egyházmegyéhez tartozó parókia emlékanyagával is találkozhatunk, amelyekben ma is eleven magyar közösségek működnek (például Bodrogszerdahely, Kisdobra, Bodrogmező). Az eredeti forrásszövegek gyűjteményén túl, amelyekből gazdag válogatás olvasható a kötet végén, számos színes, nem csupán a még álló emlékanyagról, hanem az eddig teljesen ismeretlen levéltári dokumentumokról készült felvétel teszi még gazdagabbá ezt a kiadványt.

A könyv ára 4000 forint (plusz szállítási költség). Megvásárolható a Szent Atanáz Könyv- és Kegytárgybolt nyíregyházi (4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 5.) és rövidesen a budapesti (1056 Budapest, Molnár u. 3.) üzleteiben, valamint online is megrendelhető a szentatanazbolt.hu/ oldalon.

Forrás és fotó: SzAGHF; Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/megjelent-terdik-szilveszter-ujabb-konyve-i-munkacsi-egyhazmegye-festeszete-xix-szazadban-i

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?