jan 14, 2021
6 Views
0 0

Megint megmozdulnak az üzemanyagárak, spekuláció lehet a háttérben

Written by

A Brent típusú kőolaj ára az utóbbi két és fél hónapban több mint 50 százalékkal emelkedett, amiken hátterében elsősorban egy egyfajta spekuláció állhat, miszerint a koronavírus elleni vakcinák elterjedésével visszaállhat a Covidot megelőző időszak értékeire a globális kőolaj-kereskedelem. Miután viszont a jelentős keresletnövekedés az árak már hűen tükrözik, vélhetően nem maradt már jelentős tartalék az áremelkedésben – magyarázta az InfoRádiónak Pletser Tamás.

Az előttünk álló időszakban természetesen a kőolaj-ágazat számára is a legfontosabb tényező az lesz, hogy mennyire lesz sikeres a pandémia elleni küzdelem – tette hozzá a szakértő –, hogy milyen gyorsan fogja magát a világ beoltatni, és mennyire fog háttérbe szorulni a járvány. A piac várakozása szerint a világ a harmadik negyedév közepére, vagyis a nyár végére győzheti le a koronavírust, a kereslet pedig ennek megfelelően az év negyedik negyedévére állhat vissza arra a szintre, mint ami a járványt megelőzően volt látható.

Az Erste bank olaj-, és gázpiaci elemzője szerint, amennyiben a várakozások helyt fognak állni, akkor rövid távon az áremelkedés meg fog torpanni, miután a piac már teljesen beárazta a legoptimálisabb forgatókönyvet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?