máj 10, 2021
23 Views
0 0

Megint Amerika borzolhatja a kedélyeket: visszatérhetnek a piaci aggodalmak

Written by

Hétfőn a Pénzügyminisztérium teszi közzé az áprilisi államháztartás egyenlegét. Az első negyedév magas hiányt hozott, emiatt érdekes lesz látni, hogy kezdi a második negyedévet a magyar államháztartás. Magyarországon ezen kívül nincs más előzetesen betervezett fontos esemény, és a nagyvilágban is csendesen indul a hét, egyedül a kínai működőtőke-beáramlást érdemes figyelni, amely azt mutatja, hogy az egyre fokozódó globális feszültség mennyire érezteti hatását a Kínába érkező forrásokon.

A kedd már izgalmasabb lesz, akkor érkezik az áprilisi inflációs adat, amely során erőteljesen érződik majd a koronavírus-válság okozta tavalyi alacsony bázis, így az árak százalékos emelkedése az előző év áprilisához viszonyítva kifejezetten magas lehet, a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint megközelítheti az 5%-ot. Ezenkívül holnap érkezik még a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi fogalmának statisztikája, külföldön pedig szintén az inflációs közlésekre figyelünk majd.

Szerdán Magyarországon érkezik az ipar második becslése márciusból. A szektor meglepően erősen teljesít, a heti jelentésből pedig azt is láthatjuk majd, hogy mely ágazatok húzzák igazán. Az Eurostat szintén ipari statisztikát közöl márciusból, ezen kívül érkezik a német infláció második becslése és az első negyedéves brit GDP-adat. Szerda délután érkezik a már bevezetőben is említett amerikai inflációs adat, amely után közvetlenül érdemes lesz figyelni Richard Clarida Fed-alelnök beszédére, mert akár azonnal reagálhat benne az elszálló amerikai árakra.

Csütörtökön építőipari statisztikát közöl a KSH, az ÁKK kötvényaukciót tart, az MNB pedig lebonyolítja szokásos egyhetes betéti tenderét, ahol akár módosíthat is az irányadó kamatlábon – de nem az a várható forgatókönyv. Külföldön az amerikai munkanélküliségi adatok múltkori kiábrándító közlése után figyelnünk kell a heti segélykérelmek statisztikáira is, a nagy eltérésnek a várakozásoktól piacmozgató hatása lehet.

Pénteken az MNB közli áprilisi statisztikai mérlegét, itthon nem lesz egyéb fontos betervezett esemény. Lengyelország közzéteszi az első negyedéves GDP-adatot, az amerikai kiskereskedelem áprilisból pedig újabb részleteket árul el gyors amerikai kilábalásról.

Címlapkép: Getty Images

www.portfolio.hu/gazdasag/20210510/megint-amerika-borzolhatja-a-kedelyeket-visszaterhetnek-a-piaci-aggodalmak-482342

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?