jún 7, 2021
11 Views
0 0

Meghirdette képzéseit a Freeszfe Egyesület, nyári táborok és workshopok is lesznek

Written by

Meghirdette képzéseit a Freeszfe Egyesület. Öt osztályt indítanak ősszel, céljuk, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik átlátják a működését egy színháznak, vagy egy film elkészültének. A diákokat tanítja majd többek közt Ascher Tamás, Szegvári Katalin, és Schilling Árpád is. Lesznek workshopok, amelyeket olyan szakemberek tartanak, mint Enyedi Ildikó és Tarr Béla. Rendeznek nyári egyetemet is, ahol pedig Csákányi Eszterrel, vagy épp Gálffi Lászlóval találkozhatnak a jelentkezők. Az ATV Híradó riportja.

„A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük” – az egyetemfoglalás 71. napján mondták ezt a hallgatók, amikor a járványügyi intézkedések miatt a Színművészeti is digitális oktatásra állt át, így az egyetem összes épületét el kellett hagynia a hallgatóknak.

Az ikonikus Vas utcai épületbe, ahol az Ódry Színpad és a kollégium is volt, soha többet nem tértek vissza. Január közepén Freeszfe Egyesület néven alkotóműhelyt hoznak létre a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó egyetemisták. Aztán február elején úgy tűnt, a hetedik kerületben megtalálták helyüket. A Vas utcáért hónapokon keresztül küzdöttek, a hetedik kerületben egy hétig lehettek.

Most viszont új fejezet nyílik. A hely már megvan, de erről még nem beszélnek, a képzésekről viszont annál inkább. „Öt osztályt indítunk hosszabb távú képzésekben, ezek egy és két éves képzések” – fogalmazott Veszprémi Judit, az új képzések projektvezetője. Például a színházcsináló képzés, ahol rendezés, írás, mozgás, beszéd, dráma és előadás elemzés is lesz, és tanítani fog többek közt Ascher Tamás, Forgács Péter és Sodró Eliza is.

De lesz művészeti kommunikáció is, ahol tanít majd Szegvári Katalin, aki stábunkkal megosztotta: végigkövette a színművészetisek küzdelmét, és megtisztelőnek érzi a mostani felkérést. Azt mondja, ő nem kommunikációs tudós, így nem elméletet oktat majd.

„Játékos formában vezettem rá a hallgatókat arra, hogy mi az, hogy hír, hogy mire kell figyelni mikor te azt hiszed, hogy én már értem, amit te mondasz, akkor az egyáltalánban nem biztos, de ha ezt játék formában a saját bőrödön megérted, akkor azt mondod, hogy tényleg, hát azért jobban oda kell figyelni azokra, akiknek én valamit át akarok adni” – mondta Szegvári Katalin.

A képzés végén a tanulók egy tanúsítványt kapnak, amiben benne lesz, hogy mit végeztek el, kiktől tanultak, és milyen tantárgyaik voltak.

Veszprémi Judit elmondta: „az a célunk, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik a független és a kő színházakban is tudnak egyaránt dolgozni, és filmes területen is, de nagyon fontos, hogy nem egy részre koncentrálunk.”

Mielőtt a képzés beindul, július elején nyári egyetemmel indítanak. Forgács Péter oktatóként elmondta: „elkészül nekik egy olyan időbeosztás reggel kilenctől hajnali egyig, ami nagyon sűrű, és zsúfolt, és sok minden van benne, hasonlóképpen, ahogy első, másodéves, egy alsóbb éves színész osztály, és nem azt nézzük, hogy ki mennyire alkalmas, vagy tehetséges, az olyan nehéz szó, hogy ez mit jelent, meg akarjuk adni nekik ezt az élményt”.

A Freeszfe készül egy-két hetes workshopokkal is, a filmes workshopok szakmai vezetője Enyedi Ildikó és Gigor Attila, a színháziaké Ascher Tamás és Bagossy László lesz.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210607-meghirdette-kepzeseit-a-freeszfe-egyesulet-nyari-taborok-es-workshopok-is-lesznek

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?