máj 28, 2021
14 Views
0 0

Meghibásodott a NASA marshelikoptere

Written by

Navigációs időzítési hiba jelentkezett a NASA marshelikopterénél – írja a The Guardian. Az Ingenuity repülése emiatt kicsit rázós lett, de a drón épségben landolni tudott. Egy hónapja tartó küldetése során az első alkalom, amikor komolyabb problémát észleltek.

Ez volt a helikopter hatodik tesztrepülése, a hiba nagyjából egy perccel a manőver megkezdése után, 10 méteres magasságban jelentkezett.

A probléma hátterében az állt, hogy a navigációs kamera egyik képét nem rögzítette a rendszer, ez pedig megzavarta a robotot. A hiba miatt a drón billegni kezdett, energiafogyasztása pedig csúcsra járt.

Az egyik beépített rendszer szerencsére az elvárásoknak megfelelően működött, és közbeavatkozott, a helikopter pedig az eredeti célponttól 5 méterre landolt. Havard Grip, az Ingenuity vezető pilótája szerint az eset rávilágított a drón időzítési sérülékenységére, ugyanakkor a rendszer erejét is igazolta.

A helikopter áprilisban szállt fel először a vörös bolygón. A manőverrel a NASA történelmet írt: az Ingenuity lett az első ember alkotta eszköz, amely egy idegen égitesten repkedett. A szakértők úgy vélik, hogy a kísérleti helikopternek köszönhetően új időszak kezdődik az űrkutatás történetében.

24.hu/tudomany/2021/05/28/nasa-mars-helikopter-ingenuity-meghibasodas/

Komment írása

Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?