jan 14, 2021
5 Views
0 0

Meghalt Móricz Zsigmond fia, Móricz Imre

Written by

Meghalt Móricz Zsigmond fia, Móricz Imre

Életének 86. évében szerdán meghalt dr. Móricz Imre, mérnök – számolt be közösségi oldalán Nyáry Krisztián, író.

Móricz Imre Litkei Imre néven látta meg a napvilágot 1935. április 14-én a budapesti Szent Rókus Kórházban. Édesanyja, Litkei Erzsébet – becenevén Csibe volt –, akiről sokáig úgy tudták, az író nevelt lánya, és csak a közelmúltban derült ki, hogy valójában Móricz utolsó szerelme volt.

Az, hogy Móricz Imre biológiai apja ki volt, ténylegesen sosem derült ki: egyesek szerint nem véletlen az író és Móricz Imre közötti külső hasonlóság, mások szerint nincs meggyőző bizonyíték a vérszerinti kapcsolatra. Nyáry Krisztián ezzel kapcsolatban bejegyzésében azt írja: Móricz Imre „Móricz Zsigmond fia volt, akként is élt. Ennek van jelentősége, nem pedig annak a kérdésnek, hogy vérszerinti vagy „csak” fogadott fia volt az írónak” (…) Hétéves volt, amikor Móricz Zsigmond meghalt, de egész életében vallotta, hogy kitartását, hitét, világlátását apjának köszönhette.” „Én úgy gondolom, nem azé a gyermek, aki nemzi, hanem aki felneveli. Engem Móricz Zsigmond nevelt, ő fogta a kezem egész életemben. Halála után is, ma is, holnap is, amíg csak élek. Számomra ő az apa” – idézi Móricz Imre szavait Nyáry Krisztián.

Móricz Imrében egyébként fel sem merült, hogy író legyen. Gépészmérnökként dolgozott, „két diplomát, több nyelvvizsgát, majd doktorátust is szerzett. Később, a 70-es években ENSZ-ösztöndíjjal Nyugat-Németországban dolgozott vízierőművek tervezésén, majd egyike lett az első magyar mérnököknek, akik számítógépet használtak a munkához, később Finnországban tervezett erőműveket.”

Egy fiú halálára Életének 86 évében tegnap meghalt dr. Móricz Imre mérnök. Móricz Zsigmond fia volt, akként is élt….

Posted by Nyáry Krisztián on Wednesday, 13 January 2021

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210114-meghalt-moricz-zsigmond-fia-moricz-imre

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?