máj 27, 2021
15 Views
0 0

Meghalt Eric Carle, a kortárs gyermekirodalom egyik legismertebb szerzője

Written by

91 éves korában, vasárnap elhunyt Eric Carle szerző, illusztrátor, írja a Hollywood Reporter.

A mennyország csak színesebb lett

– írta a Twitteren Peter H. Reynolds író, illusztrátor, aki szerint Carle nyomot hagyott, erre inspirálva a körülötte lévőket is.

A New York-i Syracuse-ban, német bevándorló szülők gyermekeként született Carle hat éves volt, mikor az akkor náci Németországba költözött családjával. Ebben az időben a modern, expresszionista és absztrakt művészet tiltott volt, csak a realista és a naturalista művészetet pártolták az országban. Carle 12-13 éves volt, amikor egy középiskolai művészeti tanára megváltoztatta az életét azzal, hogy meghívta otthonába, ahol titokban megismertette az expresszionista művészettel, többek között Franz Marc Kék ló című festményével.

Carle egy későbbi interjúban elmondta, milyen hatással volt rá ez az eset.

Szép festményekhez voltam szokva, heggyel a háttérben.

Illusztrátorként az állatokat rendhagyó színben szerette ábrázolni, hogy fiatal olvasóinak megmutassa, a művészetben nincs rossz szín.

A művészeti iskola elvégzése után, a portfóliójával visszatért New Yorkba, ahol tervező grafikusként dolgozott a New York Times reklámosztályán, majd évekig egy reklámügynökséget vezetett. Első mesekönyve egy baráti felkérésére született, de a munka annyira magával ragadta, hogy ezzel kezdett foglalkozni végül. Nálunk is megjelent legismertebb mesekönyve A telhetetlen hernyócska, melyet 47 nyelvre fordítottak le, és 29 millió példányszámban kelt el.

24.hu/kultura/2021/05/27/meghalt-eric-carle-illusztrator-a-telhetetlen-hernyocska/

Komment írása

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?