ápr 26, 2021
8 Views
0 0

Meghalt Christa Ludwig

Written by

Kilencvenhárom éves korában meghalt Christa Ludwig német opera- és hangverseny-énekesnő, aki négy évtizeden átívelő pályafutása alatt a világ leghíresebb színpadán állva kápráztatta el a közönséget. A Bécsi Állami Opera vasárnap jelentette be, hogy a mezzoszoprán énekes az ausztriai Klosterneuburgban lévő otthonában hunyt el szombaton.

Christa Ludwig 1955-ben debütált a bécsi dalszínház társulatának tagjaként a Figaro házasságában, amelyben Cherubin szerepét alakította. A következő évtizedekben 769 előadáson 42 különböző szerepet játszott el az osztrák főváros operájában.

Olyan komolysággal kezelte a művészetet, amennyire csak egy ember teheti, alárendelte az életét a művészetnek, ám végül saját döntéséből intett búcsút a színpadnak

– méltatta Bogdan Roscic, a Bécsi Állami Opera igazgatója.

Christa Ludwig 1959 decemberében lépett fel először a New York-i Metropolitan Operában, ugyancsak Cherubin szerepében, Erich Leinsdorf vezényletével, valamint mások mellett Giorgio Tozzi, Elisabeth Soderstrom és Lucine Amara partnereként. Pályafutása alatt 119 előadáson 15 szerepben lépett színpadra a New York-i Metben.

1928. március 16-án született Berlinben, a tenor Anton Ludwig és a mezzoszoprán Eugenie Besalla-Ludwig gyermekeként. Aachenben nőtt fel. 1946-ban lépett először színpadra a Frankfurti Operaházban, ahol Orlovszky herceget játszotta A denevérben, majd Darmstadtban és Hannoverben is fellépett a bécsi áttörést megelőzően.

Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel elismerték: megkapta egyebek között az osztrák kamaraénekesi rangot, a Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli tagjává választották és a francia becsületrend parancsnoki fokozatával tüntették ki.

index.hu/kultur/2021/04/26/meghalt-christa-ludwig/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Kultúr
banner

Vélemény, hozzászólás?