ápr 29, 2021
5 Views
0 0

Meghalt Al Schmitt, Grammy-díjas hangmérnök és producer

Written by

Kilencvenegy éves korában meghalt Al Schmitt, többszörös Grammy-díjas hangmérnök és zenei producer, aki Bob Dylan, Ray Charles, Frank Sinatra és sok más zenész albumain dolgozott az elmúlt hatvan évben. Schmitt családja a Facebookon jelentette be a halálhírt hétfőn.

Schmitt első Grammy-díját 1963-ban nyerte el, ezt követően még további tizenkilencet nyert, és 2006-ban az Amerikai Lemezakadémia életműdíját is megkapta. Több mint százötven, sokféle zenei irányzatot képviselő arany- és platinalemezen dolgozott. Ő volt a hangmérnöke Henry Mancin Moon River, Sam Cooke Another Saturday Night, Steely Dan Aja és Madonna This Used to be My Playground című kislemezének. Közreműködésével készült Natalie Cole Unforgettable és Barbra Streisand The Way We Were című albuma is. Producere volt a Volunteers és számos további Jefferson Airplane-lemeznek, közreműködött Neil Young On the Beach és Bob Dylan Shadows in the Night, valamint Paul McCartney Kisses on the Bottom című albumainak elkészítésében. Schmitt nevéhez fűződnek Sinatra utolsó stúdiófelvételei, a Duets és a Duets II és Ray Charles Genius Loves Company című 2003-ban Grammy-díjat nyert utolsó albuma is.

A Brooklynból származó Schmitt nagybátyja Apex lemezstúdiójában kezdett dolgozni, miután leszerelt a haditengerészettől. A hatvanas években költözött Los Angelesbe. Rajongott a zenéért, sok lemezt és művészt szeretett, és nemcsak a népszerű előadókat, a dzsessz-, a gospel-, a blues- és a popműfajban is otthonosan mozgott.

24.hu/kultura/2021/04/29/meghalt-al-schmitt-grammy-dijas-hangmernok-es-producer/

Komment írása

Article Tags:
· ·
Article Categories:
24.hu · meghalt
banner

Vélemény, hozzászólás?