máj 27, 2021
13 Views
0 0

Meghalt a világ egyik leghíresebb balerinája: tündérmesébe illő karrierje volt

Written by

Fracci milánói otthonában hunyt el csütörtökön. Hosszú ideje küzdött daganattal, állapota az elmúlt napokban súlyossá vált – írta a Corriere della Sera.

“A színház, a város és a tánc legendás, történelmi személyiségét veszítette el, aki erős nyomot hagyott az identitásunkon, és jelentősen öregbítette az olasz kultúra hírnevét a nagyvilágban” – írta közleményében a Scala.

Karrierje tündérmesébe illő: a milánói villamosvezető lányát “tehetsége, kitartása és munkája a világ leghíresebb balerinájává emelte, fiatalok generációit inspirálta, a tánc világán túl is” – írták.

(A legfrissebb hírek itt)

Fracci 1936-ban született Milánóban. A második világháborút rokonaival vidéken töltötte, hogy túléljék a lombard fővárost érő bombázásokat. Egy tévéinterjúban úgy beszélt ezekről az évekről, hogy leginkább földművesnek érezte magát, semmit sem tudott a tánc világáról, még kevesebbet “azokról a kis cipőkről”.

A háború után azonban valaki felfigyelt “kecsességére és muzikalitására”, és azt ajánlotta, jelentkezzen a Scala akadémiájára. Tízéves volt, amikor felvették, naponta utazott apja villamosán az iskolába. 1954-ben, 18 évesen végzett, a következő évben lépett először színpadra Bellini Az alvajáró című darabjában, a főszerepet Maria Callas énekelte, Leonard Bernstein vezényelt, és Luchino Visconti volt a rendező.

Carla Fracci 2014-ben egy olasz filmfesztiválon / Fotó: MTI EPA

Carla Fracci 2014-ben egy olasz filmfesztiválon / Fotó: MTI EPA

Szinte azonnal híre ment a világban, meghívták a londoni Royal Festival Hallba, várták az amerikai színpadok, noha megtartotta vezető szerepét a Scalában is.

Legtöbben a Giselle című klasszikus balett címszereplőjével azonosítják, melyet Nurejevvel, Barisnyikovval és a dán Erik Bruhnnal is táncolt.

Utoljára 2000-ben lépett a Scala színpadára az Excelsior című darabban.

Idén januárban a színház a Giselle mesterkurzusára hívta meg, amelyet a közösségi média oldalain közvetítettek, valamint az olasz állami csatorna, a RAI dokumentumfilmjébe is bekerült.

“Megrendítő volt több mint tíz év után visszatérni a Scalába” – mondta el a SKY csatorna híradójában.

Fracci 57 éven át volt Beppe Menegatti színházi rendező férje, egy fiuk született, Francesco.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/sztarvilag/kultura/meghalt-carla-fracci-milano-scala-primabalerina/w22w986

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?