ápr 28, 2021
3 Views
0 0

Meghaladta az ötmilliót a Németországban élő muszlimok száma

Written by

Meghaladta az ötmilliót a Németországban élő muszlimok száma

Öt év alatt kilencszázezerrel emelkedett és meghaladta az ötmilliót a muszlim vallású emberek száma Németországban egy szerdán bemutatott kutatás szerint.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) Muszlim élet Németországban 2020 című kutatásában elvégzett becslés szerint 5,3–5,6 millió muszlim vallású ember él az országban, ami a 83,1 milliós lakosság 6,4–6,7 százaléka. Öt évvel korábban, 2015-ben 4,4–4,7 millióra becsülték a muszlimok számát, a népességben betöltött arányukat pedig 5,4–5,7 százalékra. A vallási közösség létszáma így 900 ezerrel, lakossági részaránya 1 százalékponttal emelkedett.

Az utóbbi fél évtizedben főleg a közel-keleti válságövezetekből érkezett menedékkérők révén emelkedett a muszlimok száma. Ennek hatására erősödött a közösség sokszínűsége

– mondta a BAMF honlapján közölt összeállítás szerint Anja Stichs, a BAMF kutatóintézetének munkatársa. Kifejtette, hogy továbbra is a törökországi származásúak alkotják a legnagyobb csoportot, de már nincsenek többségben: arányuk 45 százalék. A második helyen a polgárháború sújtotta Szíriából származók állnak 13 százalékkal. A muszlim vallási közösség tagjainak élettapasztalatai igen eltérőek. Jelentős részük sok éve Németországban él vagy Németországban született, és csaknem 50 százalékuk rendelkezik a német állampolgársággal.

A németországi muszlim közösségről szóló alapismeretek rögzítését és a folyamatok követését szolgáló kutatásban azt is kimutatták, hogy döntő többségük, 79 százalékuk jónak vagy nagyon jónak értékeli a német nyelvtudását, és kétharmaduk tart fenn szoros, baráti kapcsolatot német származású emberekkel. A kevés ilyen kapcsolattal rendelkezők körében erős óhaj mutatkozik arra, hogy legyen több német származású barátjuk, ismerősük. Ezzel kapcsolatban Hans-Eckhard Sommer, a BAMF elnöke elmondta: “az elemzések megmutatják, hogy gyakran túlbecsülik a vallás hatását az integrációra”.

A társadalmi beilleszkedésben a vallási hovatartozásnál sokkal fontosabbak más tényezők, például a Németországban eltöltött idő, a Németországba költözést kiváltó okok vagy a társadalmi helyzet

– mondta a szövetségi hivatal vezetője.

A BAMF kutatóintézetének adatai szerint a németországi muszlimok jellemzően fiatalok. Legnagyobb részük – csaknem 45 százalékuk – 25 év alatti, és csupán 5 százalékuk tartozik az idősek közé, a 64 felettiek korosztályába. A teljes népességet tekintve az idősek aránya több mint négyszer nagyobb, 21 százalékos.

A többi között kimutatták, hogy a németországi muszlimok 82 százaléka erősen vagy inkább vallásosnak tartja magát. Maga a vallásgyakorlás igen sokszínű, így például 70 százalék ügyel az ételekre, italokra vonatkozó előírások betartására, de csak 39 százalék imádkozik napi rendszerességgel, és a közkeletű vélekedéssel szemben a muszlim lányok és nők több mint kétharmada, 70 százaléka nem visel fejkendőt.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/meghaladta-az-otmilliot-a-nemetorszagban-elo-muszlimok-szama/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?