okt 15, 2020
6 Views
0 0

Megegyezett a kormány és a főváros a Lánchíd-felújítás támogatásáról

Written by

Megegyezett a kormány és a főváros a Lánchíd-felújítás támogatásáról

A kormányoldal értékelése szerint sikeres volt a budapestiek szempontjából a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülése – mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Fürjes Balázs közölte: az ülésen rögzítették, a kormány odaadja a fővárosnak a korábban megígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújítására, ha a főváros vállalja, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva. A pénzt akkor utalják majd, ha már csak ez az összeg hiányzik.

Fürjes Balázs egyébként korábban azt ATV kérédésére azt mondta: ha a főváros aztkérné, hogy a kormányzat valósítsa meg a beruházást helyettük, akkor a kormány kész lenne tárgyalni erről, de “einstandolni” nem fogják a Lánchidat.

Egyetértettek továbbá a pesti rakpartok megújításában, továbbá megállapodtak abban, hogy a rozsdaövezetek kijelölésénél véleményezési jogot kap a főváros. Emellett átadja a főváros a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötéséről szóló, már elkészült terveket, és a feladatot átveszi a kormányzat.

Ugyancsak megállapodtak abban, hogy kormányzati finanszírozásban megépül a budai fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti szakasza – mondta el az államtitkár, aki közölte azt is: nem született megállapodás a nagykörúti forgalmi rendről és a Liget fejlesztéséről.

Fürjes Balázs annak kapcsán, hogy a kormány kész átvállalni fejlesztéseket a fővárostól, azt mondta: bíznak benne, hogy a javaslatot részben vagy egészben elfogadja majd a fővárosi önkormányzat.

A kormány semmiképp nem támogat adóemelést, megszorításokat és a főváros eladósodását. Helyette a főváros tehermentesítését, közösen megegyezett fővárosi fejleszetesek átvállalását és kormányzati finanszírozását javasoltak a főpolgármesternek. Ez bővítené a főváros költségvetési mozgásterét – mondta.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20201015-megegyezett-a-kormany-es-a-fovaros-a-lanchid-felujitas-tamogatasarol

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?