ápr 27, 2021
8 Views
0 0

Megállapodott a kormány a Fudan Egyetemmel a budapesti kampusz felállításáról

Written by

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel kedden délután, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tájékoztatás szerint Palkovics László miniszter és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő szerződést, ami tartalmazza többek közt a legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is. Az angol nyelven közzétett dokumentum szerint a 

26 hektáron épülhet fel az 520 ezer négyzetméteres kampusz.

A tervek szerint gazdasági, bölcsészettudományi – társadalomtudományi, természettudományi – mérnöki és orvostudományi karok indulnak. Mintegy 500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd. A tárca közleménye szerint “a felek a megállapodásban megerősítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programmal, annak terveivel nem állítható szembe.” 

Orbán Viktor kormányfő és Hszü Ning-seng, a Fudan Egyetem rektora tárgyal a Miniszterelnöki Hivatalban 2019. október 31-én. Orbán jobb oldalán Szilas Cecília miniszterelnöki főtanácsadó, a balján Horváth Levente.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az elmúlt hetekben pörgött fel a Fudan Egyetem budapesti kampuszának ügye. A projektet kormánybiztosként Palkovics László miniszter irányítja. Az eddig kiszivárgott kormányzati anyagok szerint a kínai egyetem építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, ráadásul az egészre a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, ami mellé a magyar állam még 100 milliárd forint támogatás is adna.

Bár Palkovics szerint nem lesz ideológiai oktatás a Kínai Kommunista Párt budapesti egyetemén, Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a kínai egyetemeknek a Kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük. A Fudan Egyetem chartája az 1960-as éveket idézi, és a kínai oktatáspolitika változásai nem hagynak sok kétséget afelől, hogy komolyan gondolják a szocializmus sajátos kínai verziójának terjesztését. Videónk a Kínai Kommunista Párt magyarországi beruházásról:

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/04/27/megallapodott-a-kormany-a-fudan-egyetemmel-a-budapesti-kampusz-felallitasarol

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?