jún 11, 2021
9 Views
0 0

Még tovább módosítja a bérlakások privatizációjáról szóló javaslatot a Fidesz

Written by

Jövő hét kedden már szavazna is az Országgyűlés Böröcz László fideszes képviselő javaslatáról, amelyben a fideszes képviselő először azt akarta lehetővé tenni, hogy az összes önkormányzati bérlakást megvehessék nagyon nyomott áron a bérlők, majd ettől visszakozva csak a Várnyegyedre és az Andrássy úton engedné a kedvezményes vásárlást. A Hvg.hu viszont arról ír, hogy az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága csütörtök este három újabb módosítót nyújtott be a módosító javaslathoz, így kedden már erről a verzióról szavazhatnak a képviselők.

Az egyik módosítás szerint a cserélt bérleti jog esetében 50 százalékos ár helyett már 35 százalékos áron megvehetik a bérlők a lakást. A Hvg szerint mivel egyösszegű fizetésnél jár 5 százalék kedvezmény az árból, így végső soron a módosító azt jelenti, hogy már a piaci érték 30 százalékáért is meg lehet venni a bérlakásokat. Persze részletre is meg lehet venni a lakásokat, a részletfizetést viszont egyszer már 25 évről 15 évre csökkentették. Ezt a legújabb, Hende Csaba bizottsági elnök által jegyzett javaslat visszaemeli 25 évre, ami komoly könnyítés a részletre vásárlóknak.


Lakások a Budai Várnegyedben. Fotó: botost/444.hu

Szintén új módosítás, hogy a Budai Várnegyedben lévő nagyjából 800 önkormányzati bérlakásból a földszinti lakásokat kereskedelmi, szolgáltató és kulturális rendeltetésre is lehet majd használni. Az a módosítás is csak a várnegyedben lévő lakásokra vonatkozik, hogy cégek nem vásárolhatják meg ezeket a lakásokat, és egy magánszemély is csak legfeljebb két önkormányzati bérlakást privatizálhat.

A Hvg megjegyzi, hogy bár Böröcz korábban azt mondta, hogy a várnegyed híres fideszes lakásbérlői, például Bayer Zsolt és Rákay Philip nem vásárolhatnák meg a lakásukat a törvény alapján, ez az állítás nem teljesen igaz. A javaslatban az szerepel, hogy a bérlő csak akkor veheti meg a lakást, ha 2020. december 31-én már határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt, aminek időtartama eléri az öt évet. Viszont a lakások forgalmi értékének megállapításáról az szerepel, hogy

“A vételi jog jogosultja a forgalmi érték megállapítását a tulajdonos államtól, illetve önkormányzattól e rendelkezés hatálybalépését követő – vagy ha a vételi jog alapjául szolgáló bérleti jogviszony időtartama e rendelkezés hatálybalépésekor az öt évet még nem éri el, úgy az öt év elteltét követő – egy éven belül kérheti, e határidőt követően benyújtott kérelme esetén vételi jogát nem gyakorolhatja.”Vagyis Bayernek például csak várnia kell, amíg már öt éve fennáll a bérleti szerződése, és ha utána egy éven belül kéri, megveheti a budavári bérleményét.

444.hu/2021/06/11/meg-tovabb-modositja-a-berlakasok-privatizaciojarol-szolo-javaslatot-a-fidesz?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?