ápr 28, 2021
1 Views
0 0

Még mindig magasak a fertőzésszámok, mégis nyit Hollandia

Written by

Mark Rutte holland miniszterelnök az intézkedés indoklásaként azt monda: noha a rendkívüli szabályok feloldása kockázatokat rejt magában, kormánya abban bízik, hogy a jól haladó oltási kampány eredményeképpen ugrásszerűen fognak csökkenni a fertőzési mutatók.

Az új szabályozás szerint szerdától megszűnik a január 23-án bevezetett éjszakai kijárási tilalom. Az éttermek és kávéházak hat hónapos zárva tartása után este hat óráig nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek teraszai. A megfelelő távolságban elhelyezett asztaloknál kettő, ugyanabból a háztartásból négy ember foglalhat helyet. A felszolgálóknak állandóan, a vendégeknek a fizetéskor és a mosdóhasználathoz kell orrot és szájat eltakaró maszkot viselniük.

Kinyithattak a nem alapvető élelmiszereket árusító üzletek is maszkviselés és a távolságtartási szabályok betartása mellett. A háztartások egy helyet két vendéget fogadhatnak egyszerre, temetéseken akár száz fő is részt vehet. A szabadtéri alkoholfogyasztás este nyolc óra után továbbra is tilos.

A holland kormány továbbra sem tanácsolja a külföldi utazásokat, a fertőzöttségi szempontból narancssárga vagy vörös jelzésű országokból érkezők számára előírt karanténkötelezettség érvényben marad.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet friss tájékoztatása szerint szerdán 8713 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye, a mutató az elmúlt mintegy két hét folyamán stabil maradt. A kórházban koronavírussal kezeltek száma 2611-re mérséklődött az egy héttel előtt feljegyzett 2682-ről. Az ápoltak közül 814 esetében kell intenzív ellátást biztosítani, számuk egy hete 839 volt. Átlagosan naponta 18 haláleset köthető a koronavírus okozta szövődményekhez, szemben a múlt hét átlagos 21 esetével szemben.

A jelentés szerint a 17,2 millió lakosú országban ez idáig 5 207 495, koronavírus elleni oltóanyag-dózist adtak be, és további 729 732 adag beadását tervezik a következő hét folyamán. A járvány kezdete óta 17 339 -en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 1 506 455 Hollandiában.

Címlapkép: Shutterstock

www.portfolio.hu/gazdasag/20210428/meg-mindig-magasak-a-fertozesszamok-megis-nyit-hollandia-480814

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?