máj 9, 2021
24 Views
0 0

Még a liberálisok szerint is csak hatalom nélküli bábként lehetne “miniszterelnök” Karácsony Gergely

Written by

Még a liberálisok szerint is csak hatalom nélküli bábként lehetne “miniszterelnök” Karácsony Gergely

Egyik kedvencünk, Nagy Attila Tibor a Magyar Hang hasábjain kényszerítette magát arra, hogy szembesüljön Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt jelöltségével. Nem lett boldogabb a gondolattól, de teljesen jogos aggódását Karácsony Gergely politikai jövőjéért történő aggódásba csomagolta. Karácsony a Párbeszéd nevű gyakorlatilag nem létező, szinte mérhetetlen párt elnökeként lenne miniszterelnök-jelölt jelölt. Pont annyi autonómiája lenne mint főpolgármesterként. Vagyis semennyi. Karácsony ügyes kezű “facebookozónak” bizonyult, most hogy van ideje rá, hiszen a DK Budapesten mindent elintéz helyette. De a miniszterelnökséghez ez még Nagy Attila Tibor szerint is édeskevés. 

A kormánypárti sajtó megmondta, még a választás előtt, hogy Karácsony alkalmatlan főpolgármesternek, hiszen kerületi polgármesternek is az volt. A liberális szavazókat az ilyesmi azonban nem zavarja, az alkalmatlanság elvárt, hiszen a kompetensség korlátozza a szabadságot. Nagy Attila Tibor is tudja ezt, de érezhetően meg van rémülve attól, hogy egy Medgyessy Péternél alkalmatlanabb és gyengébb kezű miniszterelnökön keresztül kerül az ország a Dobrev-klán és Brüsszel kezébe.

Csodás idézetek következnek, mintha mi írtuk volna őket:

Ha Karácsonyból tehát miniszterelnök lesz, akkor – a dolgok mai állása szerint – koalíciós partnerei nagyobb parlamenti részaránnyal rendelkeznek majd, mint ő maga, illetőleg a pártja. Formailag övé lesz a hatalom, de ténylegesen már kevésbé, hiszen a pártja elég súlytalan lesz a többi (nagyobb) koalíciós párthoz képest. Ebből tehát az következik, hogy az új miniszterelnök nem igazán lesz a maga ura, mert elképzeléseihez csak nagyon kicsiny parlamenti erőt tud majd felmutatni, ellenben ki kell elégítenie a többi (nagyobb és még nagyobb) koalíciós párt igényeit, követeléseit. Karácsony Gergely tehát, mivel nem ő fogja adni a legnagyobb pártot, sőt: jó eséllyel ő vezetheti majd a legkisebb pártot, a koalíció foglya lesz. Nos, ez eléggé szerencsétlen konstelláció, lássuk be.

Szerzőnk láthatólag attól sem boldog, hogy Karácsony helyett kik jöhetnek szóba, azt ő is tudja, hogy Jakab Péter és Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége mivel is járna az ellenzék számára.

A legújabb Medián-felmérés szerint Jakab Péter Jobbik-elnök már átvette a vezetést tőle. Persze lehet mondani erre, hogy még több hónap van hátra az előválasztás végéig, és hogy Karácsony hivatalosan még nem is nevezett be a versenybe, de azért… A fő esélyes még mindig Karácsony, de látszik, hogy nem veheti teljesen biztosra az előválasztási győzelmet, a fővárosi önkormányzat egyes cégeiben meglévő problémák is okozhatnak neki még kellemetlenséget. Ha Karácsony Gergely elveszíti az előválasztást, akkor ő lényegében egy bukott, lesajnált politikusként marad a városházán. Tekintélye meggyengül, a többi nagyobb koalíciós párt vérszemet kap, és azt fogja mondani, hogy a következő főpolgármester-választásnál már nem Karácsonyt támogatja, hanem elindul inkább ő… és a tekintélycsökkenést elszenvedett főpolgármester nehezebben tudja megtartani pozícióját. Könnyebben elveszítheti a főpolgármesterségét is.

És a feketeleves még hátravan. Csak két másik lehetőség van, Fegyőr és Márki-Zay nem komolyan vehető jelölt, még Jakab Péterhez képest sem.

Ha Karácsony tehát a saját hosszabb távú jövőjét veszi figyelembe, akkor most nem akar miniszterelnök-jelölt lenni. Akkor viszont más lesz az – például a Jobbik elnöke, Jakab Péter vagy a DK részéről Dobrev Klára.

Láthatólag nem boldogok a liberális skiblerek mostanában, és még nagyon sokáig nem is lesznek azok ezzel a választékkal.

pestisracok.hu/meg-a-liberalisok-szerint-is-csak-hatalom-nelkuli-babkent-lehetne-miniszterelnok-karacsony-gergely/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?