ápr 26, 2021
4 Views
0 0

Matolcsy: már nem Nyugat, hanem Kelet a példa

Written by

Matolcsy: már nem Nyugat, hanem Kelet a példa

A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy véli, Magyarország fenntartható felzárkózásának mintái már nem Nyugaton,Kelet-Ázsiában és a Közel-Keleten találhatóak.

Matolcsy György a Növekedés.hu portálon írta meg gondolatait, melyben kifejti: Magyarország szerinte kimaradt az elmúlt 500 év gazdagságot, fejlettséget és magas életszínvonalat eredményező nyugati folyamataiból. 

Éppen ezért az MNB elnöke Dél-Korea, Izrael, Dubai (Emirátusok), Szingapúr és három dinamikus kínai város, Sanghaj, Sencsen és Csengdu példáját követné: „rajtuk keresztül nyílhat meg Európa keleti pereme a természettel és társadalommal harmóniában működő, fenntartható és zöld, tehát sikeres jövő felé” – idézi az írást az MTI.

Matolcsy hat pontban fogalmazza meg a keleti mintájú fejlődés alappilléreit.

Első helyen a vízió áll – írja.

„Minden mai siker, Dél-Koreától Izraelig, Dubaitól Szingapúrig és Sanghajtól Csengdun át Sencsenig egy különlegesen erős jövőképre épül” – áll a szövegben.

Második helyen a jövőkép mögötti erős értékrend húzódik meg: 

ez szerinte a család tiszteletét, az idősek megbecsülését, a tudás értékelésé, a vallást, az erős nemzettudatot, a közösség és a világ segítését foglalja magába.

Harmadik helyre a hagyományos és a modern okos ötvözését teszi.

Negyedik pont az új technológiák állandó kutatása, kísérletezés és játék mindennel, ami új, gyakorlatias és segíti az életet könnyebbé tenni.

Az ötödik fontos elem, hogy a Matolcsy szerinti sikerpéldák szereplői már a kezdetektől célba veszik a világszínvonalú oktatást, ezzel eljutnak oda, hogy legjobb egyetemeik a világ élvonalába emelkednek.

Végül, hatodik közös vonás, hogy a tehetséget már korán keresik, felfedezik és támogatják először családi körben, majd az oktatási rendszerben és közben kiépítik a közösségi tehetséggondozó intézményeket” – sorolta Matolcsy György.

Matolcsy: Idén 4-6%-os lesz a gazdasági növekedés

atv.hu 

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210426-matolcsy-mar-nem-nyugat-hanem-kelet-a-pelda

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?