ápr 7, 2021
8 Views
0 0

Maszk és védőtávolság nélküli húsvéti misék miatt indult eljárás Franciaországban

Written by

Veszélyezteti a híveket a pap, aki maszk nélkül tart misét, ezért indult több eljárás Franciaországban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A járványügyi korlátozások megszegése miatt eljárás indult Reimsben, amiért két húsvéti misén sem a papok, sem a hívek nem viseltek maszkot.

Egy nappal korábban a párizsi ügyészég indított vizsgálatot mások veszélyeztetésének gyanúja miatt a párizsi Saint-Eugene-Sainte-Cécile templom mintegy négyórás szombati hagyományos szertartása miatt, amelyen senki nem viselt maszkot, és nem tartották be a védőtávolságot.

Jean Maidanatz kanonok az AFP francia hírügynökségnek elismerte, hogy leveszi a maszkot, amikor beszél, de szerinte a hívek többsége betartotta az egészségügyi előírásokat. Az egyház kézfertőtlenítőt is kitett az érkezőknek. 

Az őszi lezáráskor a vallási helyek kivételt élveztek, és a katolikus egyház nyomására a kormány azt is engedélyezte, hogy az imahelyek akár harmincnál is több embert foghatnak, ha legalább két hely üresen marad a hívek között, és csak minden második sorban foglalnak helyet emberek. A vallási helyeken most 11 éves kortól kötelező a maszkviselés.

A 65 millió lakosú Franciaországban az elmúlt egy hétben 300 körül mozgott a járvány napi áldozatainak száma, napi átlagban mintegy 35 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.

hvg.hu/vilag/20210407_Maszk_es_vedotavolsag_nelkuli_husveti_misek_miatt_indult_eljaras_Franciaorszagban#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?