máj 3, 2021
10 Views
0 0

Máris szenved a török nép Erdogan döntése miatt

Written by

Áprilisban 17,14 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, közölte a statisztikai hivatal hétfőn. Ez a legmagasabb érték 2019 májusa óta. Havi összevetésben 1,68 százalékkal mentek feljebb az árak. A tavaly óta tartó tartósan kétszámjegyű infláció, a gyenge líra és a koronavírus-világjárvány által keményen sújtott gazdaság erős nyomást gyakorol a központi bankra, hogy igazítsa hozzá a helyzethez monetáris politikáját.

Recep Tayyip Erdogan márciusban kirúgta Naci Agbalt, a jegybank kormányzóját, miután már tavaly szeptemberben elkezdte a kamatemelési ciklust. A lépés után a török líra nagyot esett, ami egyre magasabb áremelkedést okoz, ennek az eredményét látjuk a friss adatokban is. Erdogan a kamatcsökkentések híve, mert szerinte a magas kamatok megfojtják a gazdasági növekedést. A piacok viszont kamatemelésre ösztökélik a jegybankot az infláció megfékezésének érdekében.

Az új elnök már inkább Erdogannak akar megfelelni, mint a monetáris politikai tankönyveinek. A jegybank monetáris politikai bizottsága áprilisban tartott ülésén ugyanis, amelyen már az újonnan kinevezett kormányzó, Sahap Kavcioglu elnökölt, 19 százalékon hagyta az irányadó, egyhetes repokamatot. A központi bank új vezetője, Sahap Kavcioglu korábban tagja volt az Erdogan vezette kormányzó pártnak, az Igazság és Fejlődés Pártjának. Két év leforgása alatt ő már a negyedik jegybanki kormányzó, és az elnök által vallott unortodox gazdasági nézetek támogatója.

A jegybank tavaly szeptemberben 2 százalékponttal, 10,25 százalékra, novemberben 15 százalékra, decemberben 17 százalékra, márciusban pedig 19 százalékra húzta fel az egyhetes repokamatot, hogy erősítse a török lírát és ezáltal lassítsa az inflációt.

A jegybank csütörtökön tartja következő kamatdöntő ülését. Előrejelzése szerint áprilisban tetőzött az infláció, annak éves üteme decemberre 12,2 százalékra mérséklődik. Piaci szereplők arra számítanak, hogy a jegybank nem változtat a kamatszinteken csütörtökön, és a harmadik negyedévben kezdi el csökkenteni a kamatokat.

Címlapkép: Shutterstock

www.portfolio.hu/gazdasag/20210503/maris-szenved-a-torok-nep-erdogan-dontese-miatt-481472

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?