márc 30, 2021
3 Views
0 0

Már több mint 3,6 millióan regisztráltak oltásra, így májusban sikerülhet a “felezés”

Written by

3 621 817 – a tegnapi legutolsó összesítés szerint ennyien regisztráltak oltásra, ezt közölte az atv.hu érdeklődésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Az, hogy mennyi a regisztráló, azért is fontos, mert a társadalom átoltottságától függ a járvány megfékezése, a koronavírus legyőzése, a nyitás, és a gazdaság újraindítása, a visszatérés a normális élethez.

Orbán Viktor és a kormány részéről már bejelentették, hogy csak akkor lehet nyitásról beszélni, ha eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót, és mint a miniszterelnök külön nyomatékosította, ő “ragaszkodik” ahhoz, hogy csak ha már minden 65 fölötti, a legveszélyeztetettebb korcsopirt be van oltva.

A kormányrendeletben az április 8-ai dátum szerepel, azt már bejelentették, hogy a fokozatos nyitás első ütemében április 19-én újranyitnak az iskolák, óvodás, az összes üzlet este fél 10-ig lehetnek nyitva – tíz négyzetméterenként 1 vásárlóval – és a mostani este nyolc órás kijárási korlátozást is kitolják este 10 órára.

Ami a beoltották számát illeti, a bejelentett 2,5 milliós határ kapcsán Duda Ernő a 168Órának azt mondta: elég a 2,5 millió beoltott ember ahhoz hogy jelentősen csökkenjen a halálozási arány. A vírus ettől még gyorsan terjed. Viszont a virológus szerint 3,5 millió beoltottnál azt lehetne mondani: a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma.

Mivel jelenleg már több mint 3,6 millió regisztrált, a kérdés, hogy mikorra kapják meg az első oltást. Orbán Viktor miniszterelnök a 2,5 milliós beoltottság mellett a legutóbbi rádióinterjújában mondott egy 3 milliós számot is, pontos naphoz kötve: “Április 19-én egyébként 3 millió fölött lesz az első oltással már rendelkezők száma”. Arra, hogy naponta 50 ezer embert be lehet-e oltani, Orbán Viktor azt mondta, hogy “talán naponta 120 vagy 130 ezer embert oltottunk be, tehát a magyar oltási kapacitás nagyon nagy”. A vakcinaszállítmányok érkezéséről ugyanakkor nem akart számokat mondani, mert mint fogalmazott, ott “kakofónia uralkodik”, ő ilyen zűrzavart még nem látott, “mindent lehet mondani, de annak az ellenkezőjét is”. Minderről itt“Látom a vakcinákat”: Orbán Viktor szerint április 19-én 3 millió fölött lesznek a beoltottak (atv.hu) írtunk részletesen.

Május végéig minden regisztrált megkaphatja az oltást

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig egy szombati online fogadóórán aztmondta: úgy látják az oltóanyag helyzetet, hogy május végéig mindenki, aki szeretne oltásban részesülni, az valószínűleg meg fogja kapni. Azt is hozzátette: “reméljük, és azon dolgozunk, hogy ez az idő még rövidebb legyen”. Gulyás bejelentése: Május végéig mindenki megkaphatja az oltást, aki regisztrált (atv.hu)

A miniszter a szombati eseményen óvatosan, de azt is jelezte, hogy áprilisban a teraszok is kinyithatnak. “Azt merném mondani, hogy áprilisban mindenképpen” – mondta Gulyás Gergely arra, mikor nyitnak a teraszok (atv.hu) 

Az tegnap derült ki  hogy Magyarország Máltát megelőzve már első az uniós átoltottsági listán: Magyarország az első helyre került az uniós átoltottsági ranglistán (atv.hu).

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210330-mar-tobb-mint-3-6-millioan-regisztraltak-oltasra-igy-majusban-sikerulhet-a-felezes

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?