márc 2, 2021
16 Views
0 0

Már lehet jelezni a falusi boltfejlesztési támogatási igényt

Written by

Akkora az érdeklődés a 2000 fő alatti falvakban a boltfejlesztési támogatási milliókra, hogy a Miniszterelnökség közleményben jelezte, hogy elindult az előjegyzési lehetőség a potenciális pályázóknak az igényük jelzésére és az információáramlás felgyorsítására.

Amint azt korábban az Index is megírta, akár 60-80 millió forint támogatást is lehet nyerni az érintett mintegy 2400 településen. Feltéve, hogy a pályázó vállalja, az összegért cserébe legalább öt évig üzemelteti a boltját.

A hazai boltosok egyébként már 2020 elején is kongatták a vészharangot, hogy az elnéptelenedő és egyes térségekben elszegényedő kistelepüléseken egyre kevésbé éri meg boltot üzemeltetni.

2019-ben már 284 olyan település volt, ahol egyáltalán nem üzemelt élelmiszerüzlet – 2005-ben még csak 58 ilyen volt. 

Tavaly év eleji kalkulációk szerint évi 12-14 milliárd forintnyi támogatással lehetne életben tartani az ellátási kötelezettséggel és az egyre emelkedő működési költségekkel, valamint zuhanó vásárlóerővel birkózó kistelepülési boltokat. Szükségesnek láttak egy modernizációs pályázati alapot is. Mindezt megfejelte a koronavírus miatti gazdasági válság is, újabb boltbezárási hullámot indítva. 

A már a 2022-es választásokra koncentráló kormányzat pedig meghallgatta a vidéki települések kérését, és a gazdasági újraindítási csomag részeként február elején bejelentették, hogy fejlesztési támogatást biztosítanak a falusi kisboltoknak. 

Összesen 45 milliárd forintot szán a kormány e célra a Magyar Falu program részeként. 

 A támogatási rendelet február 13-án jelent meg a Magyar Közlönyben. 

Az előzetes igényfelmérésre szolgáló előjegyzési űrlapot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján találhatják meg az érdeklődők, többek között egy, a programról szóló tájékoztató, valamint egy gyakori kérdéseket tartalmazó összefoglaló mellett. Utóbbi , amely segíti a kisboltok támogatási lehetőségeinek megismerését, valamint megfogalmazza a kedvezményezettekkel szembeni elvárásokat is – derül ki a Miniszterelnökség közleményéből. 

A támogatás többek között infrastruktúra-fejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra, illetve foglalkoztatáshoz igazodó bértámogatásra is felhasználható. Az alapvető élelmiszerek árusítása mellett a falusi kisboltok támogatása kiterjedhet postai szolgáltatások biztosítására, vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazására, és közösségi terek létrehozására is.

Arra, hogy a valódi igényeket mikortól lehet majd benyújtani, nem tért ki a Miniszterelnökség közleménye. 

index.hu/gazdasag/2021/03/02/magyar-falu-program-bolt-fejlesztes-bethlen-gabor-alap-gyoparos-alpar/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?