ápr 5, 2021
5 Views
0 0

Már ebben az évben hat közpark kialakítását indítja el a fővárosi önkormányzat

Written by

Már ebben az évben 6 közpark kialakítását indítja el a fővárosi önkormányzat a Radó Dezső terv részeként, amely Budapest zöld infrastruktúra fejlesztési és fenntartási akcióterve. A cél egyébként az, hogy az évtized végére legalább két Margitszigetnek megfelelő nagyságú, új közpark jöjjön létre. Az ATV Híradó riportja.

Gyalog, két keréken, négy lábon – sokan töltötték a vasárnap délelőttöt a budai Pünkösdfürdői Duna-parton. Itt lesz az egyik olyan közpark, amelyet a főváros zöld akcióterve, a Radó Dezső terv is rögzít.

„Lehetőség van arra ezen a területen, hogy nagyjából 500 fának az elültetésével egy új városi közpark jöjjön létre, mellette olyan biodiverz területeket tervezünk létrehozni, amik egy igazán természet közeli, ökologikus parkot fognak alkotni” – fogalmazott Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze.

Már ebben az évben 6 zöld projektet indít el a főváros.

Távlatilag pedig az ún. rozsdaterületek bevonásával is számol. Például új közpark lehet a Hungexpo környékén, a Fehér-dűlőn, az észak-csepeli leendő parkterületen és Rákosrendező egy részén.

Bardóczi Sándor szerint nagy változást igazán olyan területek tudnak elérni, ahol nem feltétlenül vigyázzban állnak a fűszálak. Azt mondja, „be kell hozni olyan természetes növényvegetációkat, amik sokkal robosztusabbak, és sokkal jobban ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, több vizet tudnak megtartani, esetleg esőkerteket, amik magukba gyűjtik ezeket az értékes vizeket, hogy aztán el tudják párologtatni.”

A tervekhez hozzávetőlegesen 130-150 milliárd forintra lenne szükség. A főtájépítész szerint „hogyha összehasonlítjuk ezt mondjuk a kormányzati Városliget projekttel, ami már 360 milliárdnál tart az összköltségvetése, akkor azt látjuk, hogy kevesebb, mint a feléből egy sokkal-sokkal hatékonyabb zöld infrastruktúrát tudnánk létrehozni.”

A főpolgármester-helyettes Gy. Németh Erzsébet azt mondja, a terv szakít az eddig fővárosi gyakorlattal. „Mi azzal nyertük meg a választást, hogy mást szeretnénk csinálni a fővárosban. Ebbe pedig beletartozik az, hogy nem lesz több beton, hanem zöldet, fákat, növényeket szeretnénk mindenhova. Az a cél, hogy néhány éven belül városlakónkként plusz egy négyzetméterrel emeljük a zöld felületeknek az arányát.” – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

Konkrét fásítás is szerepel a programok között. A főtájépítész szerint azonban egyre kevesebb a klímaváltozással megjelenő új kártevőket is eltűrő fafajta. Most a ginkgo fa és a kínai vadkörte fa kertészeti változatát tartják a legjobbnak a szakemberek.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210405-uj-kozpark-lehet-a-hungexpo-kornyeken

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?