okt 14, 2020
11 Views
0 0

Már az őserdő irányába tart a pusztító tűz a Kilimandzsárón

Written by

Az 5895 méteres Kilimandzsáró a világ legmagasabb, önmagában álló hegycsúcsa, Tanzánia jelképe. Mintegy 500 tűzoltó küzd a tüzek megfékezéséért, és már helikoptertis bevetettek az oltásokhoz. „Arra fogjuk használni a helikoptert, hogy a levegőből kiszúrjuk a sérülékeny pontokat a gyors beavatkozás végett, amennyiben a tűz ezekbe a térségekbe terjedne át” – olvasható a tanzániai nemzeti parkok igazgatóságának közleményben.

(A legfrissebb hírek itt)

A tűz leginkább a déli részeken tombol vasárnap óta, megfékezni egyelőre nem sikerült. A szél is egyre erősebb, ami még jobban elősegíti a lángok terjedését, illetve nehezíti a tűzoltók munkáját.

Sajnos, újabb katasztrófák következhetnek be, hiszen a tűz most már az őserdő irányába is terjed. Egy ottani hegyi vezető szerint az időjárás koránt sem olyan, mint amilyennek lennie kéne: nagyon száraz és meleg idő van az évszakhoz képest, átlagosan 34 fok mérhető. Ennek köszönhetően a fenti részeken alig van víz, mert a patakok kiszáradtak, noha tavaly októbertől egészen júniusig rengeteg csapadék esett.

Az elmúlt években sokat foglalkoztak azzal, hogy a hósapkájának változásai nagy valószínűséggel a klímaváltozásnak köszönhető. A klímaválság az egész világot érintő probléma, az ezekhez hasonló tűzeseteket sokszor éppen ez okozza, vagy akár még pusztítóbbá teszi. Rengeteg kárt okozott már a Föld élővilágában, és bizony sok ember is életet vesztette emiatt, vagy épp az otthonát kellett elhagynia. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Kilimandzsárón mekkora károkat okozott a tűz.

(Infostart)

(Kapcsolódó: Terápiás kutya próbálja megkönnyíteni a kaliforniai tűzoltók napjait)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/kilimandzsaro-tuz-pusztitas-klimavaltozas-katasztrofa/xxsn6p2

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?