ápr 13, 2021
5 Views
0 0

Már 665 ezer FFP2-es maszkot gyártott az állami kutatócég

Written by

Már 665 ezer FFP2-es maszkot gyártott az állami kutatócég

Tavaly óta már 665 ezer FFP2-es maszk készült el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél – jelentette be az ITM miniszterhelyettese.

Schanda Tamás emlékeztetett: a koronavírus-járvány első hulláma során az országoknak többnyire ázsiai piacokról kellett beszerezniük az alapvető védőeszközöket. Azóta viszont hazánkban is beindult a gyártás, ami nagyban szolgálja a magyar emberek biztonságát – tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium ( ITM ) a közleményében.

„Amikor 2020 elején Magyarországra is begyűrűzött a koronavírus-járvány, a többi európai országhoz hasonlóan szinte mindenből behozatalra szorultunk, ami alapvetőnek számít a védekezésben. Az exportképes – elsősorban ázsiai – piacokon pedig óriási volt az államok közötti felvásárlási verseny” – idézte fel az egy évvel ezelőtti helyzetet Schanda Tamás.

A kormány akkor úgy döntött, hogy Magyarországnak ki kell építenie a megfelelő gyártókapacitásokat, hogy biztonságosabb körülmények között élhessenek és dolgozhassanak az emberek. Kormányzati támogatással és koordinációban magyar vállalatok, intézmények és kutatók sora kezdett munkába azért, hogy a védekezéshez szükséges eszközök itthoni gyártása lehetővé váljon.

Az állami tulajdonú Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is ekkor kezdett FFP2-es maszkok gyártásába. Az elmúlt tíz hónapban összesen 665 450 darab maszkot készítettek, és ma már napi 10 ezres gyártókapacitással dolgoznak. A védőeszközöket az Országos Kórházi Főigazgatóság kapja meg.

A miniszterhelyettes kiemelte: Magyarország a külső kitettség csökkentése érdekében más létfontosságú termékekből is képessé válik az önellátásra a fertőtlenítőszerektől a lélegeztető gépekig. Debrecenben az egyetem bázisán nemzeti oltóanyaggyár épül, amely akár már 2022 végétől koronavírus-vakcinát állíthat elő.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210413-mar-665-ezer-ffp2-es-maszkot-gyartott-az-allami-kutatoceg

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?