ápr 5, 2021
4 Views
0 0

Már 48 éves várja látogatóit a pécsi tévétorony, de mit lehet tudni az ország legmagasabb épületéről?

Written by

Pécs legmagasabb látványossága a Misina csúcsán lévő tévétorony közel 200 méter magas, s csodás körpanorámás kilátóterasszal és presszóval várja az arra túrázókat.

(A legfrissebb hírek itt)

A tévétoronyból hihetetlen látvány tárul elénk, Pécset egészében megcsodálhatjuk, de akár a Dunáig is elláthatunk. Az óriási látványosság építése 1968-ban kezdődött és 1973. április 4-ig tartott. A helyén az 1960-as évekig Kiss József kilátó állt – írja a PécsiStop.

Betöltés…

A tévétorony Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján 18500 tonna vasbetonból épült. Eredetileg 191 méter magas volt, de az 1995-ös antennacsere után 6 méterrel magasabb lett, ezáltal jelenleg 197 méter magas, ezzel pedig jelenleg Magyarország legmagasabb épülete.

Az épülő tévétorony és a Mecsek Egyesület Kiss József-kilátója 1968 /Fotó: Rádió és Televízió Újság

Az épülő tévétorony és a Mecsek Egyesület Kiss József-kilátója 1968 /Fotó: Rádió és Televízió Újság

A tévétoronyban a presszóig gyorslifttel tudunk feljutni, majd pár lépcsővel juthatunk ki a kilátóteraszra. A csodás látvány a Misina-tetővel együtt 610 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el.

A torony 1976-ban /Fotó: Fortepan / Magyar Hírek folyóirat

A torony 1976-ban /Fotó: Fortepan / Magyar Hírek folyóirat

Szép időben a kilátóból igen messzire is elláthatunk: déli irányban a csodaszép mediterrán Pécs látványa tárul elénk, és a Baranyai dombságot is beláthatjuk, azonban ez nem minden, tiszta időben ugyanis akár a horvát Papuk-hegyet és a Villányi-hegységet is láthatjuk. Keleti irányban ott a Zengő, nyugatra a Tubes, északra pedig a Mecsek magaslik. Tiszta időben pedig akár a Badacsonyig is ellátni.

Betöltés…

A tévétoronyt 48 évvel ezelőtt nyitották meg a nagyközönség előtt. Eleinte rendkívül népszerű volt, közel kétszázezer látogatója volt évente, azonban ez mostanra már jócskán visszaesett, megközelítőleg nyolcvanezren keresik fel éves szinten.

Az 1972. decemberi elkészültekor a torony hétvégente díszkivilágítást kapott, mely idővel elmaradt, írja a lap. A torony azonban 2017. augusztus 19-én újra díszkivilágítást kapott, így minden este különböző színben csodálhatjuk meg.

Tévétorony 1973-ban /Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

Tévétorony 1973-ban /Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

Ha kedvet kapott és szeretné meglátogatni Magyarország legnagyobb tévétornyát, akkor a Misina-tetőre a a pécsi 35-ös és a 35Y jelzésű autóbusszal tudnak eljutni.

(Ez is érdekelheti: Mutatunk néhány szuper helyet a Balaton körül, amiket a lezárások alatt is érdemes megnézni)

EXTRA AJÁNLÓ
Lakásfelújítás: ezekkel a támogatásokkal lehet belevágni (x)
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/pecsi-tevetorony-48-eves-kirandulas-latnivalo/33120r3

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?