máj 26, 2021
12 Views
0 0

Manfred Weber: Moszkva is felelős lehet a leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében

Written by

A Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának elnöke egy szerdai német lapinterjúban kiemelte: „határozottan nem” gondolja, hogy a Kreml csupán tétlen szemlélője volt a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó vasárnapi járata földre kényszerítésének és a repülőn utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivista őrizetbe vételének.

(A legfrissebb hírek itt)

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása nélkül „rendszerének nincs esélye a túlélésre”, ezért „sokan abból indulnak ki, hogy valamennyi lényegi lépést egyeztetnek Moszkvával” – mondta Manfred Weber az Augsburger Allgemeine című lap hírportálján közölt interjúban.

A német politikus hozzátette: a minszki eset megmutatja, hogy a moszkvai vezetés nem együttműködni akar Európával, hanem „tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat” követ. Az Európai Uniónak erre a felállásra kell berendezkednie – fogalmazott. A magát Európa jobbközép politikai családjaként meghatározó EPP EP-frakciójának vezetője kifejtette, hogy az európai–orosz viszony egyre inkább elmérgesedik, a „fokozódó eszkaláció” jellemzi. Ezt mutatják a nyílt utcán elkövetett gyilkosságok, a „kísérletek demokráciáink megtámadására”, és Európa szomszédságában, például Szíriában is „minden együttműködést felváltott a konfrontáció”.

Ezért az EU-nak a minszki esetre adható válaszok teljes skáláját fel kell mutatnia, hogy „megmutassuk az orosz elnöknek, hogy nem fogadjuk el ezt a destabilizációs stratégiát” – mondta a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Hasonlóan fogalmazott a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető szakpolitikusa, Norbert Röttgen, a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke, aki a Rheinische Post című lapnak azt mondta: „Legalábbis abból kell kiindulni, hogy a Kreml áldását adta a repülőgép állami eltérítésére”, és akár az is elképzelhető, hogy Oroszország „operatív támogatást” nyújtott a művelethez.

A CDU elnökségi tagja hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök széles körű támogatása nélkül Aljakszandr Lukasenka már régen nem birtokolná a kormányzati hatalmat Fehéroroszországban. Kiemelte: az EU-nak „kemény szankciókkal, célzottan le kell sújtania a Lukasenka-rezsim valamennyi támaszára: a hadseregre, a rendőrségre, az államigazgatásra, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és mindenekelőtt az állami vállalatokra, amelyekből a rezsim és korrupt haszonélvezői gazdaságilag fenntartják magukat”. Aláhúzta: le kell állítani a német állami fejlesztési bank (KfW) hitelezési programját is, amelynek révén a Siemens német iparvállalat erőműveket épít Fehéroroszországban.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács hétfőn úgy döntött, hogy a Ryanair-járat földre kényszerítése és Raman Prataszevics és barátnője, Szofija Szapega orosz jogászhallgató őrizetbe vétele miatt gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetni Fehéroroszország ellen és személyre szabott szankciókkal kell sújtani fehérorosz tisztségviselőket.

Kapcsolódó:

(MTI)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/moszkva-manfred-weber-ryanair-jarat-feherorosz-ujsagiro/8yt26cq

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?