ápr 28, 2021
8 Views
0 0

Mamut és ősvíziló csontjait próbálta átvinni a határon a szlovén csempész

Written by

Egy 46 éves szlovén állampolgár személyautóval próbált Horvátországból Szlovéniába csempészni összesen 82 darab, körülbelül 15 millió éves csontdarabot. Még április 17-én az esti órákban fülelték le a csempészt, ám az első szakvéleményt csak most publikálták a lelet eredetéről – számolt be az esetről a 24sata.hr horvát hírportál.

Már első ránézésre megállapítottuk, hogy csakis állati eredetű fosszíliáról lehet szó – mondta el a tárgyban tartott sajtótájékoztatón Filip Valentić, a határőrség parancsnokhelyettese.

Az ügyben nyomozó horvát rendőrök a csontok beazonosítása érdekében a zágrábi természettudományi múzeum szakembereivel vették fel a kapcsolatot.

Először az életben látok ilyesmit a saját szememmel, habár tudok róla, hogy sajnos létező jelenségről van szó. Felbecsülhetetlen értékű, körülbelül 15 millió éves, a földtörténeti miocén-korszakból származó fosszíliákat kíséreltek meg országhatárokon át csempészni. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a csontok lelőhelye a bosznia-hercegovinai Bugojno városa közelében egy lignit-bánya. Valószínűleg mamut és néhány korabeli víziló maradványairól lehet szó. Sajnos a csontok szakszerűtlen kiásása veszélyezteti a leletek tudományos feldolgozását

– nyilatkozta Dražen Japundžić, a múzeum kurátora.

A horvát rendőrség a boszniai kollégáikkal is felvette a kapcsolatot a nyomozás, valamint a leletek visszajuttatása érdekében.

index.hu/kulfold/2021/04/28/mamut-fosszilia-csempeszes-horvatorszag-bosznia-hercegovina-szlovenia/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?