ápr 30, 2021
4 Views
0 0

Magyarország egyelőre nem vesz részt az EU-s védettségi igazolványok informatikai tesztelésében

Written by

Magyarország egyelőre nem vesz részt az EU-s védettségi igazolványok informatikai tesztelésében

A hvg.hu infomációi szerint Magyarország nem száll be a tesztelés egyik hullámába sem, de később még csatlakozhatunk.

A lapnak az Európai Bizottság egy magas beosztású munkatársa tájékoztatta a hírről, és ezek alapján nálunk nem fog még működni a rendszer június elsejétől. 

Az EUrologus tudta meg, hogy az utazást könnyítő digitális hátterének fejlesztésén az SAP és a T-Systems informatikai cégek bevonásával dolgoznak. 

A tagállamok számára egy szoftversablont fejlesztenek, hogy a nemzeti hatóságok ki tudják állítani a QR-kóddal ellátott igazolásokat arról, hogy az adott állampolgárt beoltották-e, van-e érvényes PCR-tesztje vagy igazoltan átesett-e a betegségen. A rendszernek a kiépítéséhez a Bizottság minden tagállamnak egymillió eurós támogatást nyújt – olvasható a hvg.hu-n. Egy applikáción lehet majd ellenőrizni az igazolások érvényességét is, illetve itt tárolhatjuk az ezzel kapcsolatos dokumentumokat. 

A tesztelés első köre május 10-én kezdődik tizenöt tagállam bevonásával, és ezekben az országokban (többek között Ausztriában, Horvátországban, Bulgáriában, Csehországban, Franciaországban és Németországban) június 1-től lehet elérhető a rendszer. 

Május végétől további kilenc tagállam csatlakozik, például Románia, Lengyelország, Szlovénia is. Magyarország, Belgium és Szlovákia nem vesznek részt a tesztekben, valamint az uniós vakcinaigazolások rendszerét szintén alkalmazni szándékozó Izland és Norvégia sem. 

Megszületett a döntés: Az EP nem támogatja a keleti vakcinákkal oltottak utazáskönnyítését

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210430-magyarorszag-egyelore-nem-vesz-reszt-az-eu-s-vedettsegi-igazolvanyok-informatikai-teszteleseben

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?