ápr 27, 2021
7 Views
0 0

Magyar Teátrumi Társaság: még rengeteg apróságot át kell beszélni

Written by

Magyar Teátrumi Társaság: még rengeteg apróságot át kell beszélni

Várhatóan május közepén nyitnak a színházak. Addig azonban még sok kérdést meg kell oldani az igazgatóknak, például azt, hogy ki ellenőrizheti a nézők védettségi igazolványát. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint eleinte biztosan korlátozni fogják a létszámot. Az ATV Híradó riportja.

Szirtes Tamás azt már korábban elmondta, hogy a tetőterasz egy nagyon jó adottsága a Madách Színháznak, korábban mégsem használták, egészen tavalyig. A pandémia kellett ahhoz, hogy felfedezzenek egy új játékteret. És ha már tavaly bevált, akkor ők idén is ott nyitnak, május végétől kis koncerteket rendeznek a legsikeresebb darabjaikból.

„Mi minden járványügyi előírást ezen a tetőtéren be tudunk tartani, megtartjuk az egy-másfél méteres távolságot, meg fogjuk kérni, ha az előírások azt kérik, hogy védettségi igazolvány, akkor azt kérni fogjuk, úgy ahogy a legbiztonságosabba a nézőnek, a művésznek, és a dolgozóknak” – részletezte a terveket a Madách Színház igazgatója. Jelenleg viszont még üres a nézőtér, november óta a székeket is összeszedték, a színpadon dobozok, a színpad előtt pedig kellékek, fél éve pihennek.

A veresegyházi színházban októberig nem lesz előadás, ők júliusban a nyári fesztiváljukkal nyitják a szezont. Venyige Sándor, a Veres 1 Színház igazgatója azt mondja:

„a legnagyobb baj a jelenlegi szabályozással az az, hogy 11.00-ig be kell fejezni a kulturális rendezvényeket és a nézőknek haza kell érni éjfélre.”

Az előadások 7-kor kezdődnek, ha a darab két felvonás, akkor 11-ig tart, de mi a helyzet akkor, ha esik az eső. Az igazgató elmondta, náluk ilyen esetben 2 óra szünet után folytatódik az előadás, 11-ig tehát nincs vége. „Azok a nézők, akik nem a 30 km-es körzetben vannak Veresegyházhoz azokról mi mondjunk le? és ez ugyanígy vonatkozik Szegedre, Tokajra, Szarvasra, a Margitszigetre, meg az összes többi szabadtéri játszó helyre” – fogalmazott Venyige Sándor.

De ez csak egy kérdés, amit az indulásig tisztázni kell, számtalan más probléma is felmerült, például a védettségi igazolvány kapcsán. Ki fogja ellenőrizni, hiszen a színház nem hatóság. Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint

„tisztázni kell hogy ők pontosan hogyan tudják elkérni hogyan tudják ellenőrizni hogy aki bejön annak tényleg van védettségi igazolványa talán még az a lehetőség is felmerült hogy a közeli jövőben csak úgy lehessen online jegyet venni hogy be kell klikkelni, hogy igen, van védettségi igazolványom.”

Fontos kérdés az ültetés is: a Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint a kulturális intézmények többsége csökkentett létszámmal engedi majd be a nézőket.

„Még rengeteg apróságot át kell beszélni az elkövetkező napok arra szolgálnak hogy ezeket a részletkérdéseket tisztázzák az intézmények és a kormányzat egymás között” – hangsúlyozta a Magyar Teátrumi Társaság titkára. Szabó László úgy véli az első színházi előadásokra május közepén lehet majd beülni.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210427-magyar-teatrumi-tarsasag-meg-rengeteg-aprosagot-at-kell-beszelni

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?