márc 29, 2021
3 Views
0 0

Magyar Orvosok Szakszervezete: Előfordul, hogy 65-70 éveseket nem tudnak lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály

Written by

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egyre fiatalabbak, egyre súlyosabb állapotban érkeznek kórházba, mondta Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV-ben. Az elhunytak átlagéletkora is látványosan csökken a harmadik hullámban:

„Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófa medicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek adják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg” – mondta Tóth.

Folyamatosan kapnak jelzéseket, hogy korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban.

Elmondása szerint hallott olyat, hogy 65-70 év felettieket nem tudnak lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.Megköszönte az ózdi kórház főigazgatójának, hogy kiállt az igazság érdekében, amikor elmondta a városi tévében: „Azokat a felvételeket tessék elképzelni az ózdi kórházban, amit annak idején az olasz helyzettel kapcsolatban láttunk”. Az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt hazugságnak nevezte. Tóth Judit azt mondta, több ózdi kollégájával beszélt, akik megerősítették, hogy súlyos a helyzet.

Kásler Miklós ehhez képest azt mondta a kórházak helyzetéről a Bayer Show-ban: „Meg se rendültünk”.Tóth szerint egyelőre korai nyitásról beszélni, inkább szigorítani kéne – ezt javasolta az Orvosi Kamara is -, és figyelmeztetett, hogy bár örömteli a pedagógusok oltása, nem lesz idő a védettség kialakulására, mire újranyitnak az iskolák.

Heti járványösszefoglalónkban mi is arról írtunk:  Ilyen súlyos járványhelyzetben veszélyes kommunikációs trükk, hogy a kormány a nyitás részleteiről kezd el beszélni.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó

444.hu/2021/03/29/magyar-orvosok-szakszervezete-elofordul-hogy-65-70-eveseket-nem-tudnak-lelegeztetogepre-tenni-mert-fiatalokkal-van-tele-az-intenziv-osztaly

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?