ápr 7, 2021
7 Views
0 0

Ma lenne kilencven éves az Aranycsapat legendája: Szojka Ferenc olimpiai bajnok lett, de aranyérmet nem kapott

Written by

1946-ban kezdte a pályafutását a SBTC-ben, karrierje végéig ott szerepelt. Összesen 369 bajnoki meccsen (ebből 324 az NB I-ben) lépett pályára Karancsalján és 23 gólt szerzett. Háromszor választották a vidék legjobb futballistájának.

(A legfrissebb hírek itt)

Már az 1952-es, Helsinki olimpián résztvevő válogatott tagja volt. Ugyanakkor pályára nem lépett, így az akkori szabályok értelmében aranyérmet sem kapott. Így az életjáradék sem járt neki, a tornát egy kis kitűző őrizte sokáig.

Amikor hazaértünk és Salgótarjánban befutott a vonat az állomásra, a tiszteletemre rázendített a bányászzenekar. Megálltak a járókelők, s mindenki tapsolt, amikor lejöttem az állomás lépcsőin a főtérre. A zenekar tagjai felsorakoztak, beálltam mögéjük, két oldalamon a szüleimmel, így kísértek végig a városon.” mesélte húsz évvel ezelőtt, a 70. születésnapján.

Az 1954-es világbajnokságra, az Aranycsapat tagjaként is eljutott. Itt viszont már pályára lépett, a sérült Zakariás helyén – Bozsik fedezetpárjaként – lépett pályára Dél-Korea ellen. Végül vb-ezüsttel utazhatott haza.

„Tőlem is mindig megkérdezik, miért nem sikerült a világbajnoki cím elnyerése. Én a kispadról úgy láttam, hogy a fiúk a rendkívül megerőltető brazil és uruguayi mérkőzésen rettenetesen elfáradtak. Az uruguayiak elleni, hosszabbításos találkozó után a játékosok annyira kimerültek, hogy alig bírtak besétálni az öltözőbe. Kocsis Sanyit én vetkőztettem le, mert lerogyott a padra, s meg sem bírt mozdulni. Szerintem ez a fáradtság jött ki a fiúkon a döntő legfontosabb pillanataiban…”

1954 és 1960 között összesen 28-szor szerepelt a nemzeti csapatban, egyetlen gólját az 1955-ös északi túrán, a svédek ellen 7-3-ra megnyert meccsen szerezte. Az 1962-es vb előtt is kerettag volt, de végül oda nem jutott ki, 1960. október 30-án, Brüsszelben a belgák ellen játszotta utolsó válogatott meccsét.

Bár nem egyszer csábították a fővárosi klubok, klubhűsége példátlan volt. Pusztán hat meccs erejéig igazolt a Dorogba, de ennek különleges oka volt. Amikor 1962-ben a magyar válogatott a chilei világbajnokságon szerepelt, a Dorog két legjobbja, Ilku István és Monostori István is utazott Dél-Amerikába, miközben a csapatuk Intertotó-meccseket volt kénytelen játszani. Szojka erre az időre került át Dorogra, hat meccsen szerepelt, gólt is lőtt.

1966-ban vonult vissza, később még edzősködött, legnagyobb sikere az volt, amikor a Nagybátonyt az NB I B-be juttatta. A kétezres évek közepén Salgótarján városának díszpolgárává választották.

(Ez is érdekelheti: Így még sohase láthattuk: Puskás Ferenc teljes élettörténetét végigköveti a róla szóló musical – videó)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)
Minden, amit a férfiak legfontosabb szervéről tudni lehet (x)

www.blikk.hu/sport/magyar-foci/szojka-ferenc-kilencven-ev-szuletesnap/55mxbw9

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?