máj 9, 2021
16 Views
0 0

Lukasenka szerint a legszörnyűbb polgárháború törne ki, ha elmozdítanák az elnöki székből

Written by

Aláírta a fehérorosz elnök a jogköreinek esetleges átruházásáról szóló rendeletet.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében jogköreit a nemzetbiztonsági tanácsra ruházza át, ha bármilyen okból nem tudná ellátni hivatali teendőit – írja az MTI a BelTA állami hírügynökségre hivatkozva.

A rendelet tervezetéről Lukasenka még áprilisban tett említést, amikor arról beszélt, hogy összeesküvők egy csoportja merényletet tervezett ellene. A fehérorosz elnök állítása szerint a szervezők egyik terve az volt, hogy a hatalomátvétel a május 9-i minszki győzelem napi ünnepségek idején lesz, de lemondtak róla.

A második változat az elnöki konvoj elleni támadással számolt, amelyhez gránátvetőket is beszereztek, de megvalósítani mindezt szintén nehéz lett volna, mert a gépkocsioszlop gyorsan mozog, és kicsi a találati esély.

A harmadik lehetőség az elnök külvárosi rezidenciája elleni támadás lett volna. Az államfő úgy vélekedett, hogy 10 millió dollárt szántak erre a célra, ebből a mesterlövész egymillió dollárt kapott volna. Lukasenka szerint az összeesküvők a karhatalom támogatására számítottak, és a hadsereg segítségével lezárták volna Minszket.

Hangsúlyozta, hogy amennyiben sikerrel jártak volna az összeesküvők,

az a legszörnyűbb polgárháborúba torkollt volna, amilyet még egy ország sem látott.

Fehéroroszországban a tavaly augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek.

A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldre, főleg Lengyelországba és Litvániába távozott önszántából vagy hatósági kényszerítésre.

24.hu/kulfold/2021/05/09/lukasenka-feheroroszorszag-merenylet-jogkorok/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?