máj 26, 2021
6 Views
0 0

Lukasenka nagy mellénnyel hívta meg Putyint és Bident Minszkbe

Written by

A belorusz elnök lekicsinylő hangnemben oktatta ki amerikai kollégáját a minszki parlamentben. Hogy meghívása mennyire tekinthető őszintének, az rejtély.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán meghívta Minszkbe Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fehéroroszországi helyzet megvitatására.

Nyilvánosan szeretném meghívni őket: ha meg akarják vitatni Fehéroroszország problémáit, utazzanak ide. Mindkettejüket méltón fogom fogadni, minden problémát megvitathatunk. Meghallgatom mindazt az undokságot is, amit Jen Psaki [a washingtoni Fehér Ház szóvivője] ír [Biden] számára, hogy előadhassa nekem. Őszinte beszélgetés lesz. Az pedig egyszerűen nevetséges, hogy Genfben Putyint Fehéroroszország problémáiról oktassa

– fogalmazott Lukasenka a parlamentben egy, Biden és Putyin júniusi genfi találkozójára vonatkozó kérdésre válaszolva. „Jól van, beszéljenek csak Fehéroroszországról, mi pedig Putyinnal pénteken az Egyesült Államokat fogjuk megvitatni” – tette hozzá.

Csak azt nem tudom, hogy Biden – bár Putyin képben van – mit fog Fehéroroszországról mondani (…), valaki adjon neki legalább egy térképet, hogy tudja, hol van Fehéroroszország. Az Egyesült Államok ugyanis egyáltalán nincs tisztában a körülményekkel és a helyzettel

– mondta Lukasenka.

A fehérorosz elnök azt is elmondta, hogy szerinte Putyin és Biden egy korábbi telefonbeszélgetésük során egyszer már megvitatták a belorusz fejleményeket, és az amerikai elnöknek szabadkoznia kellett. Mint mondta, a beszélgetés során Putyin felhozta a Lukasenka elmozdítására irányuló előkészületeket, amikhez a fehérorosz biztonsági szolgálatok szerint Washingtonnak is köze lehetett.

Biden hétfőn „a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek” nevezte Fehéroroszország akcióját, amivel leszállásra kényszerített egy utasszállító repülőt, hogy letartóztasson egy rajta utazó ellenzéki újságírót.

Putyin és Biden június 16-án Genfben fognak találkozni. A Kreml közleménye szerint a tárgyalásokon az orosz-amerikai kapcsolatok és a hadászati stabilitás kérdései mellett a fehérorosz helyzet is terítékre kerül.

24.hu/kulfold/2021/05/26/lukasenka-meghivas-biden-putyin-minszk/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Usa
banner

Vélemény, hozzászólás?