okt 13, 2020
10 Views
0 0

Lukasenka figyelmeztetése a tüntetőknek: „Az alkotmányt nem az utcán fogják megírni!”

Written by

6 perce

Aljakszandr Lukasenka börötnbüntetés tüntetés demonstráció

Fotó: Northphoto, Fehérorosz válság

Fotó: Northphoto, Fehérorosz válság

Bebörtönzött ellenzékiekkel találkozott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki ellen már augusztus óta tüntetnek Beloruszban. A Le Monde francia napilap tudósítása szerint mindenkit meglepett a színfalak mögött gondosan megszervezett találkozó.

A megbeszélésen készült hivatalos kép azt sugallja, mintha „klasszikus politikai tárgyalás” zajlott volna, viszont a résztvevők státuszát tekintve a diktátor állt szemben az általa bebörtönzöttekkel.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztáson a szavazatok több mint 80 százalékát szerezte meg Lukasenka. Az ellenzék, úgy véli választási csalás történt. Azóta soha nem látott tiltakozási hullám vette kezdetét, folyamatosak a demonstrációk.

(A legfrissebb hírek itt)

Lukasenka október 10-én a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában először ült le 11 börtönbe zárt ellenzékivel, köztük egykori riválisával, a volt ellenzéki elnökjelölt Viktor Babarikával. Őt még a választások elején bebörtönözték. Jelen volt még az ellenzéki Koordinációs Tanács több tagja is. Közel négy és fél órán át tartott a tárgyalás.

Nemcsak a tüntetők, de az Európai Unió és Oroszország is próbál nyomást gyakorolni a fehérorosz elnökre a válság megoldása érdekében. Lukasenka legalább egy megbeszélés erejéig nyitottnak mutatkozott a párbeszédre az ellenzékkel, akiket a tárgyalást megelőző napon még bűnözőknek titulált. Lukasenka arra figyelmeztette őket, hogy: „Az alkotmányt nem az utcán fogják megírni!”

( La Monde)

A legfrissebb hírek egyetlen, könnyen átlátható listában, itt!

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)
Aljakszandr Lukasenka börötnbüntetés tüntetés demonstráció válság fehérorosz ellenzék

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/aljakszandr-lukasenka-feheroroszorszag-tuntetes-ellenzek-borton/9pdd6rh

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?