jún 7, 2021
15 Views
0 0

Lezárják egy hónapra a Nyugati pályaudvart, bosszankodhatnak az ingázók

Written by

A MÁV június 19-től július 17-ig lezárja a Nyugati pályaudvart. Közleményükben azt írják, azért, mert a tetőfelújítás és a csarnokban végzett munkák mellett további fontos karbantartásokat fognak végezni, amelyeket nem lehetne kivitelezni a vonatforgalom folyamatos fenntartása mellett. A karbantartás ideje alatt a Nyugatiból nem indulnak és oda nem is érkeznek vonatok, ezért jelentős menetrendi változások lépnek életbe – a lezárással összefüggésben hét vonalon módosulnak a menetrendek. A MÁV utána jobb szolgáltatást ígér.

Az ingázók nem fognak örülni

A Közlekedő Tömeg Egyesület hétfői közleménye szerint a lezárás alatt a vonatközlekedést kritikán aluli módon szervezik, a vonatok egy része külvárosi állomásokon fordul, ráadásul pótlást sem biztosít a vasúttársaság. Borítékolják, hogy az ingázók több átszállással, 10-40 perccel hosszabb utazási idővel, tömött buszokkal és villamosokkal fognak szembesülni. Az egyesület ezért azt kéri a MÁV-tól, hogy a lezárásig hátralévő több mint egy hét alatt szervezze meg az autóbuszos pótlást és rásegítést.

Emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt években a vasúttársaság rendre nyaranta vezetett be jelentős korlátozást Budapesten: 2015-ben a Nyugatit, 2018-ban a Délit, 2019-ben a Keletit zárták be két hétre, miközben szerintük egyik állomáson sem történt olyan felújítás, ami a szolgáltatás színvonalát érdemben növelte volna. Úgy gondolják, idén is erősen megkérdőjelezhető, hogy miért van szükség a teljes pályaudvar egyidejű lezárására, és miért nem lehet szakaszoltan, akár hosszabb idő alatt, több ütemben elvégezni a munkákat a vonatközlekedés csökkentett fenntartása mellett a nyári időszakban. Látszólag a műszaki szempontok és a kivitelező kényelme messze felülírta az utasok igényeit, amely mind a lezárás tényéből, mind a kapcsolódó forgalmi rendből könnyen kiolvasható.

Indítsanak pótlóbuszokat

Az utasokat érő hátrányok csökkentése érdekében a Közlekedő Tömeg Egyesület azt kéri a MÁV-tól, hogy indítsanak pótlóbuszokat Rákospalota-Újpest állomásról Újpest-központba és a Nyugati pályaudvarra, Rákosrendezőről az M1-es metró Mexikói úti végállomására és a Nyugati pályaudvarra, továbbá Rákosrendezőn alakítsanak ki ideiglenes peronokat, hogy a Vác felől érkező, Zugló felé továbbközlekedő vonatoknak ne kelljen kihagyniuk ezt a megállást. Mivel a nyári szünetben a BKK és a MÁV-val immár egy cégcsoportba tartozó Volánbusz járművei közül is kevesebb vesz részt forgalomban, mint tanítási időszakban, a vonatpótló járatok megrendelésének úgy vélik különösebb akadálya nincs.

Az egyes vonalakon érvényes korlátozások problémáiról itt írnak bővebben.

24.hu/fn/gazdasag/2021/06/07/nyugati-palyaudvar-lezaras-ingazok-bosszusag/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?