okt 12, 2020
7 Views
0 0

Letartóztattak egy emberi jogokért küzdő jezsuitát Indiában, az Egyház és a civilek tiltakoznak

Written by

A letartóztatást a terrorizmus ellen fellépő Nemzeti Hírszerző Ügynökség (National Intelligence Agency, NIA) rendelte el. A szerzetest lakhelyéről, a kelet-indiai Dzshárkhand állam fővárosából, Ráncsíból vitték el. Stanislaus Lourduswamy atya – aki tagad minden ellene felhozott vádat, és teljes mértékben ártatlannak vallja magát – több mint ötven éve lelkipásztori és szociális szinten küzd a törzsi közösségek és más kiszolgáltatott csoportok méltóságáért és fejlődéséért Kelet-Indiában. Letartóztatása nyílt tiltakozást váltott ki a helyi egyház és a civil szervezetek részéről, melyek ismerik a szerzetes atya munkásságát és elhivatottságát.

„A Szerzetesek fóruma az igazságért és a békéért közösség tagjaiként határozottan és egyértelműen elítéljük Stanislaus atya letartóztatását” – mondta a Fides hírügynökségnek Cedric Prakash jezsuita atya, a letartóztatott szerzetes rendtársa, aki maga is az emberi jogok védelméért tevékenykedik Indiában. A papokból, női és férfiszerzetesekből álló fórum nehezményezte az ügynökség által alkalmazott embertelen bánásmódot, „amellyel az idős és törékeny, békeszerető indiai állampolgárt, Stanislaus atyát illették, aki egész életét a helyi törzsek és a kirekesztettek szolgálatának szentelte. Ez igencsak sokat mond az ország demokratikus erkölcsének romlásáról”.

„Kérjük az indiai kormánytól Stanislaus feltétel nélküli és azonnali szabadon engedését” – nyilatkozta a fórum, mely indítványozta „az emberi jogok védelmezői és más ellenzékiek szabadlábra helyezését, akiket az utóbbi hónapokban törvényellenesen tartanak fogva vagy börtönöztek be”.

„Reméljük, hogy India minden állampolgára, aki szívén viseli az alkotmányunk által szentesített szabadságot és jogokat, csatlakozik majd hozzánk a Stan atya törvényellenes fogvatartása elleni tiltakozásban” – olvasható a Fides hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatban. Tiltakozásuk jeleként az India-szerte jelen lévő fórum tagjai október 10-ére rendkívüli ima- és böjtnapot hirdettek, s ahol csak lehetőség nyílt rá, nyilvános, békés megmozdulások formájában tiltakozásokat is szerveztek minden valláshoz, kultúrához és társadalmi réteghez tartozó állampolgár részvételével, hogy megvédjék minden indiai állampolgár elidegeníthetetlen, alkotmányosan biztosított jogait.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/letartoztattak-egy-emberi-jogokert-kuzdo-jezsuitat-indiaban-az-egyhaz-es-civilek-tiltakoznak

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?