máj 31, 2021
8 Views
0 0

Leszoktak veszedelmes kedvtelésükről az unokázós csalók

Written by

Jelentős eredményeket ért el a Budapesti Rendőr-főkapitányág (BRFK) az úgynevezett unokázós csalások terén, 2020-ban két bűnszervezet több mint nyolcvan tagját fogták el, köztük az irányítókat és szervezőket – nyilatkozta a Terdik Tamás, a BRFK vezetője a Magyar Nemzetnek.

A rendőrfőkapitány a lap hétfői számában megjelent cikkben elmondta: az idős emberek megtévesztésére szerveződött bűnözői körök által elkövetett bűncselekmények felderítésére 2018 novemberében hoztak létre egy speciális, tizenkét fős nyomozócsoportot.

Tavaly nemzetközi együttműködéssel egy, az Egyesült Királyságból irányított banda két fejéig is eljutottak. Két év alatt a csalóktól több mint 51 millió forintot és ékszereket foglaltak le, így

számos becsapott idős embert kártalanítani tudtak

– közölte.

Terdik Tamás kitért arra, hogy a nyomozócsoport megalakulása óta az unokázós módszerrel elkövetett csalások száma 66 százalékkal csökkent, ami egyrészt az eredményes felderítésnek, másrészt a hatékony bűnmegelőzési kommunikációnak köszönhető.

Ha próbálkoznak is még ilyen módszerrel, a kiszemelt áldozatok egyre többször ismerik fel a csalás jeleit és szakítják meg a bűnöző telefonhívását – mutatott rá.

Drog

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről szólva Terdik Tamás azt közölte: a BRFK elsődleges célpontjai a kábítószer-terjesztők. Tavaly mintegy 350 kilogramm különböző fajtájú kábítószert vontak ki a forgalomból, amelynek feketepiaci értéke megközelíti az 1,4 milliárd forintot.

A keresleti oldal visszaszorítására teljesen újszerű prevenciós programot dolgoztak ki, amelyben hiteles emberek – korábbi kábítószer-fogyasztó fiatalok, érintett szülők és pedagógusok mellett ismert toxikológus, színész, élsportoló – szólalnak meg, és mondják el tapasztalataikat a drogfogyasztás veszélyeiről – mondta a rendőrfőkapitány a lapnak, hozzátéve: a 2019/20-as tanévben több ezer diáknak, szülőnek és pedagógusnak tudtak ilyen prezentációt tartani, és a koronavírus-járvány visszaszorulásával ezt folytatják majd.

Nyitókép: Pixabay

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?