ápr 8, 2021
2 Views
0 0

Lépett Ausztrália: mostantól a 70 évesnél idősebbeket fogják oltani az AstraZeneca vakcinájával

Written by

Lépett Ausztrália: mostantól a 70 évesnél idősebbeket fogják oltani az AstraZeneca vakcinájával

Ausztráliában a továbbiakban a 70 évesnél idősebbeket fogják beoltani a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával – közölte csütörtökön az ausztrál tiszti főorvos.

Paul Kelly tájékoztatása szerint az ausztrál egészségügyi hatóságok az AstraZeneca oltóanyaga helyett a Pfizer/BioNtech vakcináját részesítik majd előnyben az 50 évnél fiatalabbak számára.

Az ajánlást azt követően fogalmazták meg, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán vizsgálati eredményekre hivatkozva közölte: lehetséges a kapcsolat a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár oltóanyaga között. Az EMA ugyanakkor megállapította, hogy a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Kelly szerint bár a veszély valóban nagyon kicsi, az ausztrál szakértők módosították a kockázati csoportokra vonatkozó ajánlásukat, és az AstraZeneca készítményét a hetven évesnél idősebbek immunizálására fogják ezentúl használni.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy azok, akik már megkapták az első oltást, és nem léptek fel náluk súlyos mellékhatások, “biztonságosan megkaphatják a második dózist is”. Hozzáfűzte, az ötvenévesnél fiatalabbak esetében azt javasolják, hogy csak azok kaphassák meg AstraZeneca védőoltásának első dózisát, akik esetében az előnyök jóval felülmúlják a kockázatokat.

Scott Morrison ausztrál kormányfő hangsúlyozta, hogy Ausztrália folytatni fogja az AstraZenca oltóanyagának előállítását, mert továbbra is szükség van rá. Úgy fogalmazott, annak ellenére, hogy alacsony, mégis komoly a vakcina használatának kockázata.

Kijelentette, hogy az 50 évesnél fiatalabb korcsoportba tartozók ezért maguk dönthetik el, hogy kérik-e beoltásukat az AstraZeneca-vakcinával. 

Hozzátette, hogy a fejlemények tükrében minden lehetőséget vizsgálnak további oltóanyagok beszerzésére.

Morrison szerint Ausztrália 20 millió adagot rendelt a Pfizer/BioNtech készítményéből, illetve tárgyalásokat folytat még több beszerzéséről.

A várakozások szerint összesen ötvenmillió adag AstraZeneca-vakcinát gyárthatnak Ausztráliában, ahol eddig 29 400 fertőzöttet és 909 halálesetet regisztráltak.

A Fülöp-szigetek gyógyszerfelügyelete (FDA) óvintézkedésként csütörtökön szintén felfüggesztette a helyi szakértői vizsgálatok elvégzéséig a 60 évesnél fiatalabbak beoltását az AstraZeneca vakcinájával. Az FDA hozzátette, hogy az országban eddig egyetlen vérrögképződéses esetet sem jelentettek. A Fülöp-szigetek a vakcinák méltányos elosztását szolgáló COVAX-program keretében eddig 525 600 dózishoz jutott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinából.

A 106 millió lakosú Fülöp-szigeteken a járvány kitörése óta 828 366 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 14 119-en hunytak el a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19).

Megkezdték az oltást a Moderna vakcinájával az Egyesült Királyságban

atv.hu/MTI

Ajánlom www.atv.hu/kulfold/20210408-lepett-ausztralia-mostantol-a-70-evesnel-idosebbeket-fogjak-oltani-az-astrazeneca-vakcinajaval

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?