máj 9, 2021
13 Views
0 0

Lenyűgöző felvételek: így tárták fel az Alpokban a száz éve jégbe fagyott, világháborús osztrák-magyar barakkot

Written by

Elképesztő leletre bukkantak az első világháború történetét kutató hegyi régészek az olasz Alpokban: egy barlangba vájt, száz éve érintetlenül álló osztrák-magyar harcállást és menedéket fedeztek fel 3000 méter magasan, a Stelvio-hágó fölött. Az 1918-ban jéggé dermedt időkapszulából az olasz fronton szolgáló osztrák-magyar katonák összességében elég keserves élete tárult fel.

Az első világháborúban helyenként 3000 méter felett húzódott a frontvonal / Wikipedia

Az első világháborúban helyenként 3000 méter felett húzódott a frontvonal / Wikipedia

Az Alpok klímaváltozás miatt olvadó hótakarója alól már a kilencvenes évek óta egyre-másra bukkannak elő az első világháború fagyott mementói: holttestek, fegyverek, felszerelések. A mostanihoz hasonló felfedezés azonban még nem volt.

Az osztrák-magyar katonák által a Scorluzzo-hegycsúcs alá vájt barakk eltömődött nyílása már korábban ismert volt a Museo Guerra Bianca (Fehér Háború Múzeum) munkatársai előtt, de csak 2015-ben olvadt ki annyira a jég, hogy elkezdhettek nekilátni a feltárásnak.

Lenyűgöző videó az érintetlen, jégbe fagyott világháborús alpesi katonai barakk feltárásáráról:

A rendkívül aprólékos feltárás során az olasz régészek milliméterről milliméterre haladtak a befagyott hasadékban. Sisakok, töltények, konzervek, újságok, képeslapok kerültek elő: minden pontosan úgy volt, ahogy száz évvel korábban a visszavonuló katonák ott hagyták.

– A feltárt barakk a havasokban vívott „fehér háború” időkapszulája. Segít megérteni a rendkívül keserves körülményeket, amelyben a katonáknak itt harcolniuk kellett – mondta Stefano Morosini, a helyi feltárásokat koordináló történész. Munkatársai a feltárás végén az eredeti deszkákat és gerendákat is kibontották a hegyoldalból, hogy a múzeumban rekonstruálják az eredeti helyszínt.

Általában az osztrák-magyar seregnél volt a magaslati előny, az olasz csapatoknak nem volt könnyű dolga / Wikipedia

Általában az osztrák-magyar seregnél volt a magaslati előny, az olasz csapatoknak nem volt könnyű dolga / Wikipedia

A hegyi menedékben körülbelül 20 osztrák-magyar katona húzhatta meg magát. Az állásból kitűnően szemmel tarthatták a Stelvio hágót, pozíciójuk szinte bevehetetlen volt. A barakkot a háború végén, 1918 novemberében egyik pillanatról a másikra hagyták el katonák, majd lassan hó és jég lepte be a menedéket – írta Guardian.

A kiolvadt környékről korábban előkerült már első világháborús katona olasz zászlóba burkolt holtteste, de egy osztrák-magyar hadsereg által kötélpálya-állomás is, amin keresztül a hadianyagot vonták fel egykor a csipkés hegycsúcsra.


Galéria

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/i-vilaghaboru-osztrak-magyar-katona-kiolvadt-gleccser-maradvany/qszwllw

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?