ápr 26, 2021
7 Views
0 0

Lengyelország: nem mindenkinek tetszik Paulo Sousa kapusválasztása

Written by

Éles kritika érte Paulo Sousát Lengyelországban, miután a magyar válogatottal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő lengyelek szövetségi kapitánya kijelentette: az ő irányítása alatt nem lesz verseny az első számú kapus posztjáért, s ezzel egy több mint tíz éve tartó rivalizálásnak vetett véget.

Szczesny mellett tette le a voksát Sousa (Fotó: Török Attila)

Paulo Sousa már január végi kinevezése után néhány nappal elárulta, eldöntötte, hogy ki lesz nála az első számú kapus, ám akkor még nem hozta nyilvánosságra a döntését. A három tavaszi világbajnoki selejtezőn aztán kiderült, hogy Wojciech Szczesny lett az első számú kapusa, a Juventus labdarúgója védett ugyanis mind a három meccsen. 

Ez tehát azt jelenti, hogy elsősorban az eddig 52 válogatott meccsel bíró Szczesny élvezi majd Sousa bizalmát, míg az 55-szörös válogatott Lukasz Fabianski a kispadra szorul. Ezen döntése miatt Sousa kapitányt aztán megtalálta például a korábbi 11-szeres lengyel válogatott kapus, Wojciech Kowalewski, aki karrierje legszebb időszakát 2003 és 2007 között a moszkvai Szpartaknál töltötte.

Kowalewski (Fotó: AFP)

„Szczesny és Fabianski rivalizálása a válogatottnál bő egy évtizede zajlik, már szinte hagyománynak mondható és rendkívül fontos mindkettőjük számára és természetesen a csapatnak is. A kapusok egyaránt hasznot húznak belőle, ahogy a válogatott többi játékosa is” – fogalmazott Kowalewski, aki egy példával el is magyarázta, mire gondol.

„Ha például edzésen egymás közötti játék zajlik, és Szczesny az egyik, Fabianski meg a másik csapat kapusa, akkor eddig mindkét gárda egyforma motivációval vett részt a játékban. Mostantól viszont Fabianski csapatának tagjait talán rossz irányba mozdíthatja, hogy tudják, ők nem az első számú kapus csapatában vannak, míg akik Szczesnyvel vannak egy csapatban elkényelmesedhetnek, hiszen a kezdőben érezhetik magukat. Hiszem, hogy a kapusok közötti verseny kiölése az első és második számú választott kijelölésével az egész csapatnak árt. Korai és elsietett lépés volt ez Sousától” – fogalmazott a korábbi kapus.

A tények kedvéért tegyük hozzá: Lengyelországban hosszú ideje az az általános vélekedés, hogy Fabianski és Szczesny közül utóbbi játékos játszik jobb csapatban, s az idő is a Juventus 31 éves kapusa mellett szól a West Ham United 36 éves kapuvédőjével szemben.

Kettejük közül Fabianski volt az aki előbb bemutatkozott a válogatottban, 2006 márciusában védett először a nemzeti csapatban, míg Szczesny három és fél évvel később, 2009 novemberében kapott egy félidőt Kanada ellen, majd szűk két évig meghívót sem kapott – egyetlen kivételtől eltekintve. 

A két kapus 2011 végétől kisebb, nagyobb megszakításokkal a lengyel keret tagja, így valóban egy évtizede tart vetélkedésük az első számú posztért, amely eddig döntetlen közeli eredményre állt, ám a jelek szerint Paulo Sousa eldöntötte a „párharcot”.

www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/lengyelorszag-kritikak-kereszttuzebe-kerult-paulo-sousa-kapusai-miatt-2823071

Komment írása

Article Categories:
nemzetisport
banner

Vélemény, hozzászólás?