ápr 16, 2021
11 Views
0 0

Lemondott Raúl Castro a kommunista párt vezetéséről

Written by

Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak.

Raúl CastroFotó: HO/AFP

A 89 éves pártelnök elégedetten adja át a vezetést az új generációnak, amely már több évtizedes gyakorlatot szerzett a pártban, és amely „tele van szenvedéllyel és antiimperialista szellemmel”. Hozzátette azt is, hogy amíg él, kész lesz megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust. 

Raúl Castro tábornokként segített bátyjának, Fidelnek megdönteni a kubai kormányt 
1959-ben. Az 1931-es születésű kommunista politikus Havannában tanult közgazdaságtant, majd 1953-ban segített a testvérének egy laktanyát Moncadáben. Ezért 13 év börtönre ítélték, de 1955-ben amnesztiával szabadult, ami után Mexikóba emigrált. A testvérével együtt 1956-ben tértek vissza Kubába, majd gerillaháborúba kezdtek a Sierra Maestra-hegység, végül pedig megdöntötték 
Batista tábornok kormányát. 

Amikor Fidel Castro miniszterelnök lett,
öccsét
bízta meg a forradalmi fegyveres erők vezetésével. Raúl ezt a posztot egészen 2008-ig megtartotta. 2006-ban ideiglenesen átvette az ország irányítását betegeskedő bátyjától. 2008-ban hivatalosan is Kuba elnökévé választották.
 Ebben az időszakban rendezte az ország kapcsolatait az Egyesült Államokkal, nagyobb teret engedett a gazdaságban a magánszektornak és csökkentette a kubaiakra vonatkozó utazási tilalmakat. 2018 után már nem akart állami tisztséget vállalni. (BBC/MTI)

444.hu/2021/04/16/lemondott-raul-castro-a-kommunista-part-vezeteserol

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?