márc 30, 2021
4 Views
0 0

Lemondásra szólították fel Sophie in ‘t Veldet

Written by

Jansa levelében, amelyet kabinetfőnöke, Peter Suhel jutatott el in ‘t Veldnek, az írta: a liberális képviselő helyrehozhatatlanul megkárosította a demokráciát, és rontja a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelmét ellenőrző csoport hírnevét és hitelességét.

A szlovén kormány nagyon komolyan veszi a szólás- és médiaszabadságot, ezért nem fogadja el a cenzúrát – olvasható a levélben, amelyet Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) vezetőjének is elküldött a kabinetfőnöke.

Szlovéniában még mindig túl élénken élnek azok az emlékek, amikor az újságcikkeket a kommunista hatóságoknak kellett jóváhagyniuk – hangsúlyozta, hozzátéve: in ‘t Veld cenzúrája veszélyesen emlékezteti azokra az időre.

“Örülök azonban annak, hogy ezt az európai nyilvánosság előtt tette” – írta Jansa a holland liberális képviselőnek.

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) a médiaszabadság szlovéniai helyzetérő folytatott pénteki vitában Jansa egy maga által készített mozgóképes összeállítást szeretett volna megosztani a képviselőkkel, amely egyebek között bemutatja az újságírók elleni támadásokat, gyilkossági kísérleteket, amelyeket Szlovéniában követtek el az ország önállóságának kezdete óta. Ezt azonban nem tette lehetővé a videókonferenciát vezető in ‘t Veld technikai és időbeli korlátokra hivatkozva.

Jansa a cenzúrára válaszolva hétvégén Twitter-bejegyzésében közölte: Szlovénia nem tartozik semmivel Brüsszelnek.

“A szlovének 35 éve fizetik a szabadság és a demokrácia árát, ezért a jólétbe született túlfizetett bürokraták nem papolhatnak nekünk a szabadságról és a demokráciáról” – írta.

A szlovének soha nem fognak beleegyezni, hogy “önjelölt ombudsmanok cenzúrázzák őket” – fogalmazott.

“Nem engedtük meg Slobodan Milosevicnek, és nem engedjük meg Sophie in ‘t Veldnek vagy Dacian Ciolos liberális európai parlamenti képviselőnek sem” – húzta alá.

In ‘t Veld határozottan elutasította Jansa cenzúrával kapcsolatos vádjait, kiemelve, hogy a csoport ajtaja mindig nyitva áll.

Sajnálatosnak tartotta továbbá, hogy olyan benyomás keltettek, mintha a parlament Szlovénia ellensége lenne. Ez nagyon távol áll az igazságtól – mondta, megjegyezve, hogy a csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy Szlovénia elkerülje a Magyarországon és Lengyelországban látott forgatókönyvet.

MTI

hirtv.hu/hirtvkulfold/lemondasra-szolitottak-fel-sophie-in-t-veldet-2519360?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?