máj 5, 2021
13 Views
0 0

Lehet, hogy nem is kibertámadás miatt omlott össze a vakcinaregisztrációs oldal

Written by

„Miután zajlik egy vizsgálat, semmit sem tartok kizártnak” – idézi a Népszava Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Inforádió Aréna című műsorában elhangzott szavait. Gulyás Gergely arra a kérdésre válaszolt így, hogy okozhatta-e az oltásregisztrációs oldal múlt pénteki lefagyását az, hogy egyszerre túl sokan akartak bejelentkezni. A lap felhívja a figyelmet, hogy a miniszter megengedő reakciója meglepő a korábbi nyilatkozatokhoz képest, hiszen Kiss Róbert, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője tényként jelentette ki pénteken:

terheléses támadás érte a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért nem lehetett a vakcinákra jelentkezni.

Orbán Viktor kormányfő jelentette be péntek reggel váratlanul, hogy Pfizer-vakcinára lehet jelentkezni, és ő maga azzal buzdította erre az embereket: „Ma még kaphat ilyen oltást, aki akar, legközelebb erre csak hetek múlva lesz lehetőség.” Miután Gulyás szerint vizsgálat indult az ügyben, a Népszava megkereste a Miniszterelnökséget, a Belügyminisztériumot és az operatív törzset, hogy megtudják, eddig mit állapítottak meg, de kérdéseikre nem érkezett válasz.

A lap felidézi: korábban a sebtében összeeszkábált oltásregisztrációs vakcinainfo adatbázisa omlott össze, és küldött téves SMS-eket. Múlt pénteken – amikor már konkrét vakcinatípusra és pontos időpontra lehetett regisztrálni – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) omlott össze, amit korábban 20 milliárd forintból hoztak létre. A hiba ráadásul az orvosok által használt felületet is érintetette, átmenetileg a receptfelírási funkció sem működött.

24.hu/belfold/2021/05/05/koronavirus-kibertamadas-regisztracio-tulterheles/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?